Kauza H-System stále žije, policie znovu stíhá Fabingera

Policie obnovila trestní stíhání Luďka Fabingera. Ten figuroval v jednom z případů kolem H-Systemu, soud ale v minulosti jeho obvinění zrušil. Nyní ho policie znovu obvinila, že nelegálním způsobem získal od zakladatele H-Systemu rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Ten potom nepřipadl věřitelům po zkrachovalé realitní společnosti.

Státní zastupitelství uspělo se stížností proti zastavení stíhání Luďka Fabingera. To původně nařídil Obvodní soud pro Prahu 2, Městský soud v Praze ale jeho rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání. Fabingera tak policie znovu stíhá pro dva trestné činy.

Obvinění z poškozování věřitele i maření výkonu úředního rozhodnutí se týká rabyňského rekreačního areálu. „Změnil majitele za okolností, které jsou více než podezřelé,“ řekl v době, kdy připravoval původní obžalobu, státní zástupce Boris Havel. Advokátka bývalých klientů H-Systemu Hana Marvanová tvrdila, že šlo o tzv. domluvenou exekuci: Podle obžaloby, kterou však odmítl obvodní soud, přihlásil Fabinger fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení s úmyslem zkrátit uspokojení a práva věřitelů společnosti H-System. Získal tak rabyňské středisko, kde měl poté nelegálně odstranit nemovitosti tak, aby nemohly být uspokojeny nároky věřitelů.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, šel proto na 12 let do vězení. Smetka vždy odmítal vinu, hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Petr Smetka se před svým zatčením zbavil i jiného majetku než rabyňského areálu. Těsně před svým zatčením například prodal hotel na Kanárských ostrovech. Policie odhaduje, že se Smetka zbavil nemovitostí za více než sto milionů korun.