Šéf evropského výboru: Česko chce po Evropské komisi žádat přezkum kvót

Česká republika chce žádat Evropskou komisi o přezkum kvótního přerozdělení 120 tisíc běženců. V Událostech, komentářích to oznámil předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Praha podle něj na žádost Bratislavy hodlá využít „institut žluté karty", který umožňuje parlamentům členských zemí vznášet výhrady proti bruselským legislativním návrhům.

„Chceme hrát o žlutou kartu, což je institut, který nám umožňuje Lisabonská smlouva. Prostřednictvím národních parlamentů chceme zpochybnit rozhodnutí Evropské komise,“ prohlásil Benešík v Událostech, komentářích. „Za čtrnáct dní máme zasedání a já budu navrhovat, aby Česká republika hrála o žlutou kartu. O to nás požádali slovenští kolegové – abychom se snažili zvrátit toto rozhodnutí pomocí tohoto institutu.“

O osudu 120 tisíc běženců, které Evropská komise navrhla kvótně rozdělit mezi státy osmadvacítky, rozhodovali unijní ministři vnitra před necelými čtrnácti dny. Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko jako jediné čtyři země z EU kvóty odmítly. Zbývající státy je přehlasovaly.

Bratislava následně oznámila, že rozhodnutí napadne u Evropského soudního dvora. K tomu se Praha nechystá. „V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace,“ konstatoval premiér Sobotka na mimořádné sněmovní schůzi, která se migrační krizí zabývala.

Žlutá karta má chránit princip „co nejblíž občanům“

Česká cesta „žluté karty“, kterou ve vysílání ČT avizoval Benešík, je institutem vycházejícím z Lisabonské smlouvy a má chránit unijní zásadu subsidiarity – čili princip, že rozhodování o veřejných záležitostech má probíhat na stupni co nejblíže občanům.

Do osmi týdnů od podání legislativního návrhu (v tomto případě kvót) může parlament kterékoliv členské země zaslat evropským institucím stanovisko, ve kterém daný návrh kvůli narušení subsidiarity napadá. Pokud stejné stanovisko zaujme nejen český parlament, ale i čtvrtina parlamentů v zemích EU, je udělena žlutá karta a Evropská komise bude muset kvóty přezkoumat.

Benešík: Komisi chceme žádat o přezkum kvót (zdroj: ČT24)