Hejtmani: České hranice by měly být chráněny ještě lépe

Migrační krize byla jedním z témat schůzky prezidenta Miloše Zemana s hejtmany. „Je jasné, že krajů České republiky se bude migrace týkat,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Role krajů má podle něho být podpůrná a logistická, kraje mohou například pomoci s vytipováním vhodných objektů pro ubytování uprchlíků. Zeman s hejtmany hovořil také o včerejším cvičení vojáků a policistů na česko-rakouské hranici.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola řekl, že se bezpečnostní složky podařilo zaktivizovat do osmi hodin tak, aby byly připraveny ochránit zelenou hranici státu. „Představovali bychom si zkrácení času,“ dodal Zimola. „Nikdo si nesmí myslet, že do České republiky přijde nelegálně, bez příslušného povolení a bez schengenského víza,“ řekl Hašek.

Hejtmani poukázali na to, že by stát měl krajům pomoci s opravami silniční sítě. „Státní fond dopravní infrastruktury má dost prostředků, aby i v příštím roce pomohl krajům s opravami krajských silnic,“ poukázal Hašek na to, že stát získává peníze ze silniční daně nebo daně z pohonných hmot. Hejtmani také zopakovali, že trvají na tom, aby od 1. ledna bylo krajům vráceno rozpočtové určení daní.

Hejtmani: České hranice by měly být chráněny ještě lépe (zdroj: ČT24)

Zeman dříve nezval pražského primátora, protože jím byl Hudeček

Prezident Miloš Zeman dříve na setkání s hejtmany nezval pražského primátora i proto, že jím byl Tomáš Hudeček (TOP 09). Naopak současnou pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) na setkání pozval. S Hudečkem se Zeman rozcházel především v názoru na zahraniční politiku, včetně postoje Česka k Rusku nebo Číně.

Vedle zahraniční sféry se oba politici v minulosti střetli i v otázce týkající se akademické oblasti. Tehdejší primátor Hudeček se před dvěma lety odmítl zúčastnit oslav státního svátku 28. října na Pražském hradě. Svým krokem chtěl podpořit rektory Masarykovy a Jihočeské univerzity, které Zeman na Hrad nepozval.

Vydáno pod