Austrálie vydala do Česka prvního odsouzeného

Reportáž: Austrálie do Česka poprvé vydala odsouzeného (zdroj: ČT24)

Austrálie vydala minulý týden do Česka člověka, kterému pražský městský soud uložil pět let vězení za podvod. Česká republika nemá se zemí uzavřenou smlouvu o vydávání odsouzených a muž je tak první, kterého Austrálie do Česka vydala. Jeho identitu úřady tají, protože po převozu do Česka má právo na obnovu procesu.

Podvodník podle ministerstva pod falešnými záminkami od několika lidí získal 5,5 milionu korun. „Od různých lidí vylákal různě vysoké finanční částky pod příslibem finančního zhodnocení a nákupu dalšího materiálu k podnikání,“ doplňuje mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Před dvaceti lety, těsně před nástupem do vězení, prchl do zahraničí. Mezinárodní pátrání bylo vyhlášeno v roce 2008 a v srpnu 2009 se ukázalo, že je hledaný muž v Austrálii, kterou české ministerstvo spravedlnosti následující rok požádalo o jeho vydání.

Muže se podařilo zadržet až v roce 2012 v Perthu na západě Austrálie. „Příslušný australský soud rozhodl o přípustnosti vydání odsouzeného již v roce 2012, avšak dotyčný využil veškeré opravné prostředky a k vydání došlo až 21. září 2015,“ sdělilo ministerstvo. 

Převoz Čecha komplikoval fakt, že neexistuje přímá letecká linka mezi Austrálií a Prahou. Česká policie proto musela žádat o povolení země, kterými eskorta projížděla - Čínou (hong-Kong) a Finskem (Helsinky). „Z tohoto hlediska to určitě patřilo k těm složitějším akcím,“ potvrzuje Michael Weiss z policejního odboru mezinárodní spolupráce.

Úspěch ve stopě Dahlgrena

Podobný úspěch zaznamenala česká justice v srpnu, kdy Spojené státy vydaly do České republiky Kevina Dahlgrena, obviněného ze čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Šlo o první případ, kdy USA vydaly do Česka svého občana. Jednání o tom trvala přes dva roky.

V současné době je Dahlgren ve vazební věznici v Brně-Bohunicích a podstupuje výslechy, které mají přispět k objasnění tragédie.