Poslanci se přeli o migranty celý den, odmítli jejich trvalé přemísťování

Po sedmihodinové diskusi Poslanecká sněmovna odmítla zavedení trvalého mechanismu, jenž by přerozděloval běžence mezi jednotlivými státy Evropské unie. V přijatém prohlášení zákonodárci podpořili také vládní politiku, která pléduje za ochranu vnějších hranic EU – a naopak odmítli, aby se Česko kvůli již schváleným kvótám obrátilo na Evropský soudní dvůr.

„Poslanecká sněmovna vyjadřuje nesouhlas se zaváděním trvalých mechanismů k přemisťování uprchlíků do Evropské unie a v jejím rámci na základě povinného redistribučního klíče (kvóty),“ stojí v usnesení, které předložila poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková a jež podpořili i zákonodárci vládní koalice.

Debata o vzorci, který by měl nastavit trvalé přerozdělování běženců, čeká unijní ministry vnitra 8. října v Lucemburku. Poslední ministerská schůzka totiž řešila osud jen 120 tisíc běženců.

„Přichází znova debata o stálém relokačním mechanismu, který by měl pouze do té rovnice, kde bude procentuální vyjádření pro jednotlivou zemi, dosazovat číslo pro každý rok,“ potvrdil před poslanci ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že „půjde podle něho o třetí třetinu zápasu o kvóty“.

Od schůzky příští čtvrtek ale nelze čekat rozhodnutí, připomínají diplomaté. Lucemburské předsednictví jen zahájí diskusi nad příslušným návrhem Evropské komise.

Poslanci se vraceli k bruselské porážce – a plísnili vládu

Byla ohrožena národní bezpečnost a suverenita, a o tom by měl rozhodnout soud, protože povinné kvóty nejsou nic jiného než porušení suverenity.
Miroslava Němcová
poslankyně za ODS

Sněmovna se v přijatém prohlášení vrátila i k poslednímu bruselskému jednání o běžencích, na kterém ministři vnitra osmadvacítky prosadili kvótní přerozdělení migrantů proti vůli Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska.

„Klíčová rozhodnutí, kterými by se mohly jednotlivé státy Evropské unie cítit existenčně ohroženy, mají být přijímána jednomyslně. Rozhodnutí týkající se řízení masivních migračních toků jsou takovými rozhodnutími,“ konstatuje sněmovní usnesení.

Předseda ODS Petr Fiala na plénu zkritizoval vládu, že se praxi většinového hlasování v Unii o kvótách podvolila. „Svým usnesením z února tohoto roku sněmovna zavázala premiéra, aby ji průběžně informoval o postojích, které vláda bude zastávat na unijních jednáních. To se neděje,“ uvedl; je to podle něj o to důležitější ve chvíli, kdy kabinet kapituloval v jednání o kvótách.

Přehlasování v otázce povinných kvót považuje za nebezpečný precedens, což měl ještě v červnu tvrdit i sám premiér. Vyzval vládu, aby se připojila k žalobě Slovenska, které chce povinné kvóty napadnout soudně.

Sobotka: S politikou izolace neuspějeme

Nemůžeme se nechat vyloučit z debaty o dalším postupu, v takovém případě by naopak Česká republika opravdu přestala hájit svůj zájem. Neměli bychom podnikat kroky, které do budoucna oslabí naši pozici.
Bohuslav Sobotka
český premiér

Premiér Bohuslav Sobotka zopakoval, že povinné kvóty pro přerozdělení uprchlíků nic nevyřeší. I přes fakt, že ČR patřila k přehlasovaným státům, ale rozhodnutí Unie respektuje: „Akceptujeme závěry ministerské rady ohledně přerozdělení 120 tisíc a z této pozice budeme dál vyjednávat.“

Česko by podle premiéra přestalo hájit vlastní zájem ve chvíli, kdy by se vyloučilo z dalšího postupu. Praha proto nebude následovat kroky Bratislavy, jež plánuje podat kvůli rozhodnutí o povinné relokaci uprchlíků žalobu u Evropského soudního dvora. „V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace,“ konstatoval.

Poslanec ANO Jiří Zlatuška podotkl, že kvóty se týkají azylového řízení. Kritikům včetně Fialy doporučil, aby si závěry evropského zasedání nejprve pozorně přečetli.

Kabinet ohledně kvót kritizovali například i Tomio Okamura (SPD) a Martin Lank (Úsvit).  „Vláda neudělala především jednu věc: Nepodala žalobu proti povinným kvótám, přestože za sebou měla celý národ, celý parlament,“ prohlásil.

„Páně Kalouskova koalice“

Hlavní názorový štěp ovšem během celého jednání nevedl na linii opozice–vládní koalice, ale přímo mezi opozičními řadami. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg kabinet podpořil, když zdůraznil, že Česko musí přehlasování ohledně kvót přijmout, žádné remcání podle něho nepomůže. Česko mohlo podle něj situaci předejít, kdyby už loni přijalo dostatečný počet nejohroženějších uprchlíků, tedy křesťanů ze Sýrie.

TOP 09, která v otázce migrační krize politiku Sobotkova kabinetu konstantně podporuje, posléze hlasovala spolu s vládními stranami – a pomohla tak i k odmítnutí usnesení, jež chtělo vládu zavázat k žalobě u Evropského soudního dvora.

Za to si vysloužila komunistickou kritiku. „Pro mnohé členy vládní koalice byl Miroslav Kalousek rudým hadrem na býka. Najednou vyhrál – a vy jste se k němu připojili. Páně Kalouskova koalice, vy jste se na nás prostě vykašlali,“ vzkázal vládním poslancům šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Jsme velmi nesmlouvavá opozice tam, kde se názorově rozcházíme, ale tam, kde problém chápeme jako klíčový, nezneužíváme situace, že musíme být opozicí za každou cenu,“ reagoval sám Kalousek.