Kontroly na hranicích bude moci nařídit vnitro, usnesla se vláda

Sobotkův kabinet na nočním zasedání schválil návrh zákona o ochraně státních hranic. Ministerstvo vnitra by podle něj mohlo v případě mimořádné situace nařídit pětidenní kontroly na hranicích. Jejich případné prodloužení by musela posvětit vláda. Norma zamíří do sněmovny.

Vnitro by v budoucnosti mohlo nařídit hraniční kontroly v případě hrozby vážného narušení pořádku či vnitřní bezpečnosti země. Platnost ministerského nařízení zákon stanovuje na pět dnů, poté by jej musela prodloužit vláda.

Kontroly by bylo možné provádět na vybraných místech nebo po celé délce hranic. Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob či intenzitu kontrol. Ty mohou být namátkové nebo systematické, silniční i železniční, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému.

Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, minimálním standardem by však mělo být umožnění překročení hranic v místech hraničních přechodů, které platily před vstupem do schengenského prostoru.

Vláda v noci schválila zákon o ochraně hranic (zdroj: ČT24)

Kabinet si od návrhu slibuje promptní řešení situací, kdy z časových důvodů nelze uplatnit standardní postup, při kterém o zavedení kontrol rozhoduje vláda.

V současnosti zavedlo kontroly na svých hranicích několik evropských zemí kvůli migrační krizi. Státy této možnosti však využívaly i dříve. Zpravidla se zavedení kontrol týkalo konání významných politických událostí či masových sportovních akcí.