Doživotně odsouzený Kajínek se obnovy procesu nedočká

Jiří Kajínek neuspěl u soudu s návrhem na obnovu procesu. Dožadoval se zmírnění doživotního trestu. Vrchní soud v Praze ale podle informací České televize jeho stížnost proti červencovému rozhodnutí Krajského soudu v Plzni zamítl. Verdikt je pravomocný.

„Odvolací soud rozhodl 24. září tak, že se stížnost zamítá jako nedůvodná,“ řekl ČT místopředseda Krajského soudu v Plzni Milan Štejr.

Kajínek v posledním neúspěšném návrhu žádal o snížení doživotí na výjimečný trest v rozmezí od 15 do 25 let. Jako nový důkaz potřebný pro znovuotevření případu předložil posudek psychologa, který konstatoval, že Kajínkova náprava je možná. Doživotí totiž dostal před 17 lety i proto, že znalci tehdy vyloučili možnost jeho nápravy.

Podle psychologa už ale Kajínkova náprava dokonce probíhá, což prý akceptovaly hned dva soudy na severu Moravy, když mu zmírnily režim za mřížemi z nejpřísnější zvýšené ostrahy na ostrahu. „Argumentace v návrhu obhájce je podle názoru soudu chybná a je v rozporu s koncepcí trestního práva,“ shrnul ale v červenci předseda senátu Tomáš Bouček.

Kajínek byl odsouzen za to, že v roce 1993 zastřelil pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.