V3S už nestačí. Armáda chce pro minomety 41 nových tater

Jedenačtyřicet nákladních vozidel Tatra určených do terénu plánuje nakoupit armáda za více než půl miliardy korun. S kabinou odolnou proti minám mají samy přepravovat a umožnit použití 120milimetrových minometů. Ministerstvo obrany chce zakázku zadat přímo kopřivnické společnosti Tatra Trucks, se záměrem ve středu seznámí vládu ministr Martin Stropnický (ANO).

„Nákupem dojde k zásadní modernizaci minometných jednotek vybavených 120mm minomety, výraznému zvýšení jejich bojových schopností a především ochraně obsluhy,“ poznamenal mluvčí resortu Petr Medek. Vozidla Praga V3S, kterými nyní vojsko disponuje, už podle něj nemohou vzhledem ke stáří posloužit, nesplňují požadavky na bezpečnou přepravu munice a neposkytují žádnou ochranu obsluze.

Podvozky tatry používá česká armáda u většiny nákladních vozidel. "V rámci unifikace techniky dochází k výraznému zjednodušení logistického zabezpečení a k jeho vyšší ekonomičnosti," poznamenal k záměru nákupu tater Medek. Čtyřnápravové vozy s pohonem každého kola budou mít prodlouženou kabinu, která bude odolná proti minám.

Jedná se o osvědčený podvozek Tatra 8x8. To, co je nové a v rámci výroby užitkových automobilů pro ozbrojené síly poměrně unikátní, je prodloužená pancéřovaná kabina pro pětičlennou posádku. Tatra do jejího vývoje investovala několik desítek milionů korun.
Andrej Čírtek
mluvčí Tatry

Pokud by došlo k zakázce, šlo by podle mluvčího Tatry Andreje Čírtka o nejvýznamnější armádní zakázku v posledních pěti letech. Nové provedení vozu s touto kabinou má ale i potenciál k vývozu, tvrdí mluvčí. Vozidla by měla být dodána do konce listopadu příštího roku. Předpokládaná hodnota zakázky je podle ministerstva 511 milionů korun bez DPH.

Stroje budou upraveny pro přepravu a použití 120mm minometu, jeho obsluhy a zásoby munice. V kabině bude dále možné umístit radiostanici a na střeše bude zabudována lafeta pro kulomet. Korba bude vybavena speciálním okem pro uchycení minometu, místem pro bezpečnou přepravu munice a zvedacím čelem.