Svátek v duchu uprchlické krize: Duka vyzval k soucitu, demonstranti k vystoupení z EU

K uprchlíkům musíme přistupovat se soucitem a zároveň s rozumnou věcností, zmínil při Národní svatováclavské pouti kardinál Dominik Duka. Migrační krize byla během svátku svatého Václava i tématem několika demonstrací. V centru Prahy protestovaly stovky lidí za vystoupení z EU, NATO i za odstoupení vlády.

Soucit a rozumnou věcnost nelze oddělit, prohlásil v souvislosti s tématem uprchlíků kardinál. „Podlehnout citovým pohnutím, stejně jako škrtnutím, udělali bychom zákonitě chybu,“ řekl při promluvě na Mariánském náměstí, které přihlíželo 5 a půl tisíce poutníků. Pokud chceme pomoci lidem, kteří hledají pomoc v nouzi, je třeba usilovat o odstranění příčin, které je vyhánějí z domovů.

Duka poukázal na to, že i papež František vyslal na nadcházející Valné shromáždění OSN vatikánského sekretáře, který má požádat o mezinárodní pomoc v zemích, odkud lidé kvůli konfliktu utíkají. „Nestačí tedy charitativní pomoc v utečeneckých táborech na Středním východě a v severní Africe. Je třeba obnovit ekonomické, administrativní a sociální služby,“ řekl Duka k davu lidí, v němž byla řada skautů, sokolů a lidé se státními vlajkami.

Pomoc uprchlíkům má sloužit k jejich opětovnému návratu domů

Bezradné uprchlíky je nutné přijmout a ošetřit, souhlasí kardinál. „Ale připravit je k urychlenému návratu do jejich zemí, aby je budovali, obdělávali a mohli tam žít. Ve svých domovech a svým navyklým způsobem,“ zdůraznil. Aktivní podíl uprchlíků na obnově svých domovských zemí považuje za klíčový.

Je podle něj třeba vyzvat mladé muže v řadách utečenců, aby bránili své domovy a země. „Jedině tak se stanou platnými spolupracovníky na obnově a budování světa. Příkladem jim mohou být naši mladí muži, tátové a dědové, kteří opouštěli země okupované nacisty, aby se připojili k zahraničním armádám a osvobodili svou vlast,“ prohlásil Duka.

Jako podstatu všech problémů současné Evropy vidím to, že jsme zanedbali a nechali rozkolísat křesťanské základy našeho kontinentu.
Dominik Duka

Desítky věřících odpoledne přišly také do katedrály sv. Víta v Praze, která byla zaplněna do posledního místa. Svatováclavskou bohoslužbu vedl biskup Václav Malý. Řekl mimo jiné, že by měl být svatý Václav pro lidi vzorem. Při bohoslužbě byly vystaveny i relikvie svatého Václava. Knížete Václava nechal v roce 935 zavraždit jeho bratr Boleslav, aby získal vládu nad Českou zemí.

Uprchlíci byli i tématem několika pražských demonstrací

Více než 200 lidí se sešlo na demonstraci na Jungmannově náměstí, kterou svolala Strana svobodných občanů. Lidé demonstrovali především proti kvótám pro přerozdělování uprchlíků, ale i za vystoupení z EU. „Přišel čas říci, že nechceme být součástí EU,“ prohlásil místopředseda strany Karel Zvára. Lidé na akci mohli podepisovat petici o referendu, kde by se o konci v EU rozhodovalo.

V centru Prahy se protestovalo také za vystoupení z organizace NATO, další protest v metropoli byl proti imigraci a vládě na Hradčanském náměstí. Demonstraci, na které se sešlo asi 600 lidí, svolal šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. „Žádáme demisi této vlády a nové volby,“ řekl. Vláda je podle Okamury zločinná a zradila národ. Řešení migrační krize vidí v důsledném vracení migrantů přes hranice a okamžitém uzavření hranic.

Události: Stovky lidí na Hradčanském náměstí řekly „NE“ imigraci (zdroj: ČT24)