K atentátu na Heydricha vychází druhý svazek dokumentů

Atentát Heydricha - akce, která měla zásadní vliv na novodobé české dějiny. Uvažování nacistů, ale i další fakta o nacistické propagandě nyní přibližuje druhý svazek dokumentů o atentátu. Některé části se na veřejnost dostávají vůbec poprvé.

27. září 1941, den před svým jmenováním do funkce zastupujícího říšského protektora, nechal Reinhard Heydrich zatknout premiéra Aloise Eliáše. Hned druhý den vyhlásil první stanné právo. Jeho tvrdost vůči domácímu odboji přinutila exilovou vládu vyslat skupinu Antropoid k jeho likvidaci.

Atentát na Heydricha byl nejúspěšnější akcí domácího odporu v okupované Evropě. Anglie a Francie po něm zrušili platnost Mnichovské smlouvy. „Ukazuje, že Češi se nesmířili s nacistickou okupací, že jsou ochotni proti ní něco dělat,“ říká vojenský historik plk. Eduard Stehlík.

Reinhard Heydrich a K. H. Frank
Zdroj: Gettyimages Editorial/ISIFA

Na smrt Heydricha ovšem nacisti odpověděli rozpoutáním pekla. V protektorátu a koncentračních táborech popravili pět tisíc lidí, navíc vyhladili Lidice a Ležáky.

„Propaganda český národ velmi vystrašila, ale nepodařilo se docílit, aby útočníky na Heydricha považovali za své nepřátele," říká autor svazků Atentát na Reinharda Heydricha č. 1 a č. 2 Vojtěch Šustek.

Události: K atentátu na Heydricha vychází druhý svazek dokumentů (zdroj: ČT24)

Většina dokumentů z nového svazku pochází z tuzemských archivů. „Jak archivy u nás, tak v zahraničí, skrývají neuvěřitelné bohatství a neuvěřitelná tajemství, která mohou vlastní přípravu atentátu i jeho realizaci zpřesnit či objasnit,“ říká vojenský historik plk. Eduard Stehlík. Podle publicisty Jaroslava Čvančary kniha čtenáři pomůže přiblížit se skutečnosti.