Před 70 lety zahájili vojáci v Krumlově národní ligu amerického fotbalu. Město zápasem znovu ožilo

Český Krumlov ovládl po sedmdesáti letech opět americký fotbal. V září 1945 se tu totiž uskutečnil unikátní zápas mezi dvěma jednotkami americké armády, kterým byla tehdy slavnostně zahájena první poválečná sezona ligy amerického fotbalu ve Spojených státech. Připomínku po letech na sebe vzal český nejúspěšnější tým Prague Black Panthers a vojáci U.S. Dragons, které mohli lidé vidět při nedávném průjezdu kolony z Litvy do Německa.

V létě 1945 byla do Českého Krumlova, který byl během války německým městem, umístěna 94. pěší divize. 15. září téhož roku startovala ve Spojených státech Liga amerického fotbalu. A protože se datum shodovalo s třetím výročím založení americké armádní jednotky, bylo rozhodnuto, že slavnostní výkop sezony amerického fotbalu se uskuteční právě v Českém Krumlově.

Zápas amerického fotbalu v Českém Krumlově v září 1945
Zdroj: ČT24

„Pro mě to byl div světa. Těch aut, co přijelo na utkání. Zaplnila celé údolí," vzpomíná pamětník zápasu Jan Pils. Proti výběru pěší divize se postavil soupeř z 22. sboru americké armády. Zápas se uskutečnil na louce u Vltavy, kde ležel americký vojenský tábor. Pěší tehdy jednoznačně zválcovali dvaadvacátníky 20:0.

„Když jsme řekli generálu Bunu Hodgesovi, že chceme pořádat tuhle akci, neuvěřitelně se pro to nadchnul. Obzvlášť když viděl míč, který se po těch 70 letech dochoval. Dal to svým podřízeným za úkol a šlo to velice snadno," přiblížil pro ČT jeden z organizátorů připomínkového zápasu Marek Šimon.

Pražští Panteři se utkali s americkými Dragouny v Českém Krumlově
Zdroj: ČT24

Tým Prague Black Panthers přijal podle manažera Tomáše Domovského výzvu ke hře s obrovským nadšením. „Mysleli jsme si všichni, že první zápas v americkém fotbale se na území České republiky hrál v 90. letech. Jak už dneska víme, nebylo to tak," zmiňuje jedinečnost zápasu v roce 1945, kvůli které považuje utkání po letech především za oslavu.

Sedmdesát let přežil i originální míč, který je malou koženou kronikou zápasu

„Jednoho dne jsem na jednom aukčním serveru na internetu zabrouzdal na položku ´starý míč s neznámými nápisy´," vypráví Miroslav Seifert z klubu vojenské historie, jak přišel k míči, o který se oba americké týmy při zápase v září 1945 přetahovaly. Míč je po 70 letech symbolem celé události. Nese na sobě podpisy hráčů, výsledek zápasu, datum i další informace a data o celé události.

Události ČT: V Krumlově se znovu hrál americký fotbal (zdroj: ČT24)