Odškodné za pracovní úrazy či nemoci z povolání se má od října zvýšit

Ministerstvo zdravotnictví chce od října zvednout odškodné za pracovní úrazy nebo nemoci z povolání. Pokud bude vláda souhlasit, tak se má hodnota jednoho bodu, kterými se hodnotí závažnost jednotlivých poškození, zvednout ze 120 na 250 korun. Hodnota bodu se totiž neměnila od roku 2001, podle autorů předlohy je však už neúměrně nízká a neodpovídá reálným životním nákladům.

Dříve bývala častou nemocí z povolání třeba rozedma plic u horníků, díky lepším pracovním podmínkám ale vážných poškození plic ubývá. Do ordinací lékařů teď nejčastěji lidé přichází se syndromem karpálního tunelu – většinou za to může práce na počítači.

V případě, že musí pacient s oběma rukama na operaci, tak se bolestné pohybuje mezi 30 a 150 body. Od října by to pro pacienta nově znamenalo až 37 500 korun. V případě ztíženého společenského uplatnění pak ještě navíc až 175 tisíc. „Tímto se fakticky přibližujeme tomu narovnání v civilním sektoru,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Odškodňování za úrazy totiž od roku 2014 změnil nový občanský zákoník. Podle něj se mají případy posuzovat individuálně, ne podle právního předpisu. Úrazy v práci a nemoci z povolání se ale dál odškodňují podle zákoníku práce. Jeho novela začne platit od října, proto ministerstvo zdravotnictví připravilo i nové nařízení.

  • bolestné za lehký otřes mozku by odpovídalo 20 bodům a 5000 korunám
    u poranění zrakového nervu 150 bodům a 37 500 korunám
    u zlomeniny klíční kosti až 80 bodům a 20 000 korunám
    za zhoršení uplatnění kvůli ztrátě chuti či čichu by připadlo 1000 bodů a 250 tisíc korun
    za ztrátu dominantní ruky mezi loktem a ramenem až 4000 bodů a milionu korun

Už teď se ale kartotéky plní diagnózami, za které zatím pacienti ani podle nové vyhlášky odškodnění nedostanou. „Mají syndrom vyhoření a nemohou tu profesi už dál dělat. Tuhle nemoc třeba nemáme v seznamu nemocí z povolání,“ uvedla přednostka kliniky nemocí z povolání ve Všeobecné fakultní nemocnici Daniela Pelclová. Například v USA syndrom vyhoření mezi nemoci z povolání patří – Pelclová proto věří, že se to brzy změní i v Česku: je prý ale třeba přesně stanovit kritéria, která tyto potíže zhodnotí.

Hodnota bodu se neměnila od roku 2001 (zdroj: ČT24)

Za většinu nemocí z povolání můžou hluk, vibrace a nadměrná zátěž

Každý rok kvůli zaměstnání onemocní zhruba dvanáct set lidí. Mezi nejrizikovější obory patří práce v dolech, ve zdravotnictví nebo v automobilovém průmyslu. Za většinu z nich může hluk, vibrace a nadměrná zátěž. Takových případů bylo vloni více než 500. Méně časté byly nemoci parazitické a kožní.

Co se týká pracovních úrazů – v minulém roce jich bylo více než 40 tisíc. Z toho skoro 1400 závažných a 105 smrtelných. Přitom loňský rok byl podle statistik, co se týče úmrtí na pracovišti, nejméně tragický od roku 2009. Nejčastěji umírají pomocní dělníci a řidiči nákladních aut. Velmi často také stavební dělníci a řidiči motorových vozidel.