Podezřelého z útoku na Stropnického dům propustili z vazby

Ruský student, který podle policie v červnu útočil zápalnými láhvemi na dům ministra obrany Martina Stropnického (ANO), už není zadržován ve vazbě. S informací přišel server lidovky.cz, propuštění potvrdil i obhájce mladíka.

Státní zástupce Ladislav Malovec sdělil, že důvody mladíkovy vazby už pominuly. Hlavní podmínkou propuštění na svobodu bylo podle mladíkova advokáta Pavla Čižinského složení kauce ve výši sto tisíc korun. „Podle mých informací měl být dnes někdy kolem poledne z vazby propuštěn, a to na přímý příkaz státního zástupce,“ dodal Čižinský.

Incident se stal v noci 7. června. Podle kriminalistů pachatel hodil na dům ministra obrany čtyři láhve, ve kterých byla podle chemické analýzy hořlavá směs. Láhve prý dopadly na terasu domu, nevybuchly však s plnou intenzitou, a plameny se tak podařilo po několika minutách uhasit. Martin Stropnický v době útoku nebyl doma.

Na jedné z pivních láhví s hořlavinou nalezla policie pachovou stopu, která má sedět na ruského studenta. Mladík se ale hájí tím, že v době útoku spal na koleji v pražském Suchdole. Za pokus o obecné ohrožení mu hrozí osmileté vězení. Od konce června byl držen ve vazbě.