Mynářovi hrozí kvůli prověrce konec na Hradě, rozhodnutí ale ještě nečetl

Mynář: Potřebuji materiál prostudovat (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman neponechá ve funkci svého kancléře Vratislava Mynáře, pokud se potvrdí, že nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné a Národní bezpečnostní úřad zamítne jeho odvolání. Kancléř sice na čtvrtek svolal tiskovou konferenci, tam ale pouze oznámil, že mu na sekretariátu leží obálka z NBÚ, kterou ještě nečetl. Vyjádření odmítl i ve středu, kdy deník Právo informoval, že Mynář prověrku nezískal.

„Mohu potvrdit, že u mě na sekretariátu leží obálka z Národního bezpečnostního úřadu adresovaná na mé jméno, s jejímž obsahem se pravděpodobně dnes velmi podrobně seznámím a následně se rozhodnu, jak postupovat dál,“ popsal své plány Vratislav Mynář v Kuníně.

Novinářům řekl, že si kvůli jejich „hysterii a hysterii, která se kolem toho rozpoutala“, ověřil, že mu dopis od NBÚ opravdu přišel.

UDÁLOSTI: Mynář již ví o obálce od NBÚ (zdroj: ČT24)

Prezident nechá Mynáře odvolat se, neuspěje-li, skončí

Prezident Zeman vzápětí řekl, že pokud se Mynář dočte, že prověrku nedostal, může to znamenat jeho konec v čele kanceláře hlavy státu. 

„Předpokládám, že tak jako jakýkoli jiný občan České republiky využije možnosti, kterou mu dává proces odvolání. Pokud ani tato možnost nedopadne dobře, pak dodržím slovo, které jsem dal,“ uvedl prezident.  Miloš Zeman již před dvěma lety totiž řekl, že Mynáře bez prověrky odvolá.

  • Rozhodnutí NBÚ může přijmout.
  • Nestane-li se tak, může podat rozklad k řediteli NBÚ.
  • Zamítne-li ředitel bezpečnostního úřadu rozklad, zbývá kancléři ještě jedna možnost – obrátit se na městský soud se správní žalobou.
  • Zamítne-li eventuální správní žalobu městský soud, lze ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Prezidenta Zemana a jeho kancléře kritizoval kvůli chybějící prověrce bývalý šéf prezidentské kanceláře a nynější poslanec Karel Schwarzenberg. Upozornil, že tak Hrad porušuje zákon. „V nejvyšším úřadě republiky předsedá člověk, který nemá bezpečnostní prověrku, to je nehorázné, v Evropě nevídané a protizákonné. To je to nejdůležitější. Zde se cítí prezident nad zákonem, protože zákon v tomto ohledu je naprosto jasný,“ řekl Karel Schwarzenberg v Interview ČT24. Dodal, že Václav Havel by byl člověka bez prověrky vyhodil. Sám Schwarzenberg, který byl prezidentským kancléřem v letech 1990–1992, podle svých slov bezpečnostní prověrku měl, ještě než do čela kanceláře nastoupil.

Setrvávat za těchto okolností ve funkci je reputačním rizikem i pro prezidenta.
Jiří Dienstbier

Proč je kancléř bez prověrky problém?

Mynář odmítl, že by jeho působení v čele prezidentské kanceláře po neudělení prověrky ohrožovalo bezpečnost státu. „Dva a půl roku funguje kancelář prezidenta republiky způsobem, že nebyl žádný zádrhel. Předpokládám, že když jsme dva a půl roku neohrožovali bezpečnost státu, tak teď během posledních čtrnácti dnů ji o to víc neohrožujeme,“ uvedl Vratislav Mynář, který bez prověrky nesmí nejenom na zasedání EU či NATO, ale ani na jednání vlády.

Senátor za ČSSD, bývalý ministr vnitra a také někdejší ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědky) František Bublan je však přesvědčen, že kdyby kancléř prověrku měl, fungovala by kancelář  prezidenta republiky mnohem lépe. „Skutečnost, že kancléř nemá prověrku, ho v práci omezuje. Nemá přístup k jakýmkoli informacím, které se týkají bezpečnosti prezidenta. Musí připravovat všechny jeho cesty, návštěvy. Když se nemůže seznámit s tím, co předloží bezpečnostní složky, musí ho to v činnosti hodně omezovat,“ upozornil František Bublan.

Bezpečnostní analytik Jan Schneider potom po kancléřově prohlášení, že „nebyl žádný zádrhel“ vyslovil podezření, že by prezidentská kancelář mohla špatně nakládat s utajovanými dokumenty. „Jestli všechno probíhá tak, jak má, tak se zřejmě neoprávněně seznamuje s písemnostmi,“ uvedl. Míní proto, že by NBÚ měl v prezidentské kanceláři „udělat šetření, jak kancelář prezidenta republiky manipuluje s utajovanými písemnostmi“. Spíše se však Jan Schneider přiklonil k názoru, že z hlediska bezpečnosti na Hradě nefunguje vše tak, jak by mělo. „Z celého toho procesu je to vidět: Pak vlají nad Hradem trenky – to je adekvátní vyústění situace,“ poukázal.

František Bublan je přitom přesvědčen, že poté, co stejně, jako se vlekla žádost o Mynářovo prověření, bude kancléř i nadále hledat způsob, jak zdržet definitivní verdikt a pokud neuspěje u nižších instancí, nebude váhat obrátit se i na Nejvyšší správní soud. „Kdyby to skončilo až poslední možností, je to otázka ještě na mnoho měsíců nebo možná na roky,“ upozornil bývalý šéf rozvědky.

Mynář promluvil po dvou dnech

Vratislav Mynář se dosud vyjádření o své bezpečnostní prověrce vyhýbal. Když se ve středu objevily první informace, že NBÚ jeho žádost zamítl, zrušil avizovaný komentář k volbě ústavního soudce a Senát opustil zadním vchodem. Na opakované dotazy reportérky ČT odmítl odpovědět.

Vratislav Mynář ignoroval otázky reportérky ČT (zdroj: ČT24)

Informaci, že kancléř Mynář dlouho očekávanou prověrku nezískal, přinesl ve středu deník Právo. Již v srpnu o zamítnutí žádosti psaly také Lidové noviny. Prezidenta o tom zřejmě již informoval ředitel NBÚ Dušan Navrátil, který se s hlavou státu v posledních dnech několikrát sešel. Důvody, proč úřad odmítl udělit Mynářovi prověrku, zatím nejsou známy.