Hrad zvažuje bezpečnostní rámy při vstupu do Katedrály sv. Víta

Na Pražském hradě budou nová bezpečnostní opatření. Turisté by mohli do některých míst jenom přes detekční rámy - zatím se mluví o Katedrále svatého Víta. Hrad tak reaguje na obavy z terorismu a také na sobotní aféru s výměnou prezidentské standarty za červené trenky.

 „Už dva měsíce uvažujeme, a to zvažování se teď hodně zrychlí, o zřízení bezpečnostních rámů, kterými budou turisté procházet,“ uvedl v úterý prezident Zeman. Podle něj jsou hlavním důvodem obavy z terorismu. Zemanům mluvčí Jiří Ovčáček pak dodal, že se dosud diskuze vedla pouze o ochraně Katedrály sv. Víta.

Podle odborníků by však instalace bezpečnostních rámů v areálu Pražského hradu byla v rozporu se snahou chránit a prezentovat veřejnosti hodnoty kulturního dědictví. Bezpečnost hlavy státu lze prý v dnešní době zajistit sofistikovaněji než použitím rámů, kterými musí lidé procházet na letišti.

Policie zatím dál šetří sobotní incident, kdy členové skupiny Ztohoven vnikli na střechu a vyměnili prezidentskou standartu. Zeman chce kvůli tomu odvolat ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta Petra Dongrese, ve středu se kvůli tomu sešel s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Odvolání je ale v pravomoci policejního prezidenta – ten se chce ve čtvrtek seznámit s výsledky vyšetřování a sejít se přímo s Dongresem. Postup policie prověřuje nezávislý odbor vnitřní kontroly policejního prezidia.

Ochranka i Hradní stráž mají málo mužů

Útvar ochrany prezidenta republiky se už několik let potýká s nedostatkem bodyguardů: loni v něm chybělo 17 mužů, o dva roky dříve dokonce 33. „Opakovaně jsme jako Unie bezpečnostních složek na ten problém upozorňovali,“ konstatuje předseda výkonného výboru unie Zdeněk Drexler.

Hrad chce posílit bezpečnostní opatření (zdroj: ČT24)

Nedostatek policistů se podle něj ukázal, třeba když někdo hanlivými nápisy poškodil vrata u Lumbeho vily, kde rodina prezidenta Zemana žije. Dům prý hlídali jen dva muži: „Došlo k rozdělení hlídky, kdy jeden policista chránil objekt a druhý šel řešit lidi páchající protiprávní jednání. I laik musí uznat, že jeden a jeden nemá moc šanci na kvalitní řešení,“ kritizuje Drexler. Stejné to prý mohlo být i v sobotu na Hradě.

Dlouhodobý nedostatek mužů hlásí také Hradní stráž: do plného počtu chybí 38 vojáků. Z toho důvodu spustila armáda speciální náborovou kampaň, její součástí je i pronájem 50 letáků v metru.