BIS prověřila Mynářovy nemovitosti i podnikání

Bezpečnostní služby prověřovaly zejména podnikání Vratislava Mynáře a jeho možné kontakty s některými kontroverzními lidmi. Analyzovaly také obchody s nemovitostmi, které kancléř v minulosti uzavřel. Klíčová pro prověrku Vratislava Mynáře byla zjištění bezpečnostní informační služby, na kterou se v souvislosti s touto prověrkou NBU obrátil.

BIS se soustředila na tři základní oblasti. Především ji zajímalo kancléřovo podnikání. Zpravodajci prověřovali například jeho angažmá v představenstvu firmy Tessile ditta services, která vymáhala peníze od černých pasažérů pražského dopravního podniku.

Zajímali se i o Mynářovo působení ve firmě Petrcíle, v níž figuroval po boku kontroverzního podnikatele Radima Masného v minulosti vyšetřovaného a stíhaného policií. BIS prověřovala také nákupy několika nemovitostí, například u domu na Jánském vršku v Praze nebo vily v Praze Strašnicích.

obrázek
Zdroj: ČT24

Strašnickou vilu kancléř získal od advokáta Víta Širokého, který mimo jiné zastupuje lobbistu Romana Janouška. Ruina, tak popisuje vilu prodávající i kupec. Magistrát, který vilu původně vlastnil, si nechal před deseti lety stav zdokumentovat. Na fotografiích nejsou žádné viditelné vady. Cenu oprav teď Vratislav Mynář odhaduje na 10 milionů korun.

Ta cena podle mě bije do očí úplně všechny jako výrazně nízká a asi to může zadávat důvod, aby se tomu začala věnovat policie. Z mého pohledu je to tak závažné, že by to měl být důvod pro jeho skončení ve funkci.
David Ondráčka
ředitel Transparency International

BIS zaznamenala také problémy Mynáře s některými úřady na Moravě, kde vlastní penzion a sjezdovku. Šlo o údajné problémy se stavebními úřady nebo spory ohledně údajného neoprávněného užívání některý pozemků.

BIS prověřila Mynářovy nemovitosti i podnikání (zdroj: ČT24)

Sama prověrka trvala přes dva a půl roku. Některé dokumenty dodal Mynář později. „Je to téměř pět set dokumentů, které jsem poskytl ze svých 20 let osobního i profesního života k tomu, abych mohl být svlečen do naha,“ řekl Mynář.

Zpravodajské služby mohou při prověrkách na stupeň přísně tajné nasadit telefonní odposlechy nebo sledování, jestli k tomu přistoupily v případě Vratislava Mynáře, nechtějí komentovat.

  • Smyslem prověrky je ověřit bezpečnostní způsobilost osob, které budou vykonávat tzv. citlivou činnost. Toto pojmenování označuje práci s utajovanými informacemi, jejichž vyzrazení by mohlo ohrozit zájmy České republiky.
  • Vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti může získat jen svéprávná osoba starší 18 let, která je trestně i osobnostně způsobilá a spolehlivá.
  • Bezpečnostní prověrku uděluje Národní bezpečnostní úřad v různých variantách lišících se stupněm utajení dle rizika při případném vyzrazení informací.
  • Stupeň utajení „Vyhrazené“ – vyřízení prověrky do měsíce od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Důvěrné“ – vyřízení prověrky do 3 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Tajné“ – vyřízení prověrky do 9 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Přísně tajné“ – vyřízení prověrky do 12 měsíců od zahájení řízení.