Začíná podzim, letos by měl být suchý a teplý

23. září začíná astronomický podzim. Slunce vstoupilo do znamení Vah a nastane podzimní rovnodennost, den tak bude stejně dlouhý jako noc. Podle posledního výhledu meteorologové očekávají teplý a spíš suchý začátek podzimu. V příštích čtyřech týdnech by mělo být tepleji, než je v tomto období obvyklé. „V noci z neděle na pondělí uvidíme úplné zatmění Měsíce,“ upozornil rovněž astronom Pavel Suchan.

V příštím čtvrtletí se budou noci až do zimního slunovratu prodlužovat a dny krátit. „Den se bude dále zkracovat až do zimního slunovratu, který nastane 22. prosince v 5:47 SEČ, tedy času, který bude právě platný,“ řekl mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd Suchan.

Střídání ročních období je způsobeno sklonem zemské osy. Při oběhu Země okolo Slunce se proto opakovaně přiklání a odklání severní a jižní polokoule. Nejníže nad obzor Slunce vystupuje v zimě.

V okamžiku zimního slunovratu, který nastane 21. prosince, bude Slunce přímo nad jižním obratníkem Kozoroha. V období zimního slunovratu jsou nejkratší dny a nejdelší, až šestnáctihodinové noci. Kolem 21. června se Slunce dostane k obratníku Raka a nastane letní slunovrat, který zároveň označuje začátek astronomického léta.

Podzimní rovnodennost pak připadá na 23. září. „Datum 23. září ale nemusí platit vždy," upozornil Suchan s tím, že rovnodennost může nastat mezi 21. – 24. zářím.

Podzim
Zdroj: ČT24/Veronika Srnová

Skoro do poloviny října by měly podle výhledu Českého hydrometeorologického ústavu teploty přes den stoupat na úrovně kolem 18 stupňů Celsia, později se ochladí. Víc pršet má hlavně v říjnu. Teploty podle meteorologů budou s postupujícím podzimem pozvolna klesat.

V noci z neděle na pondělí nastane úplné zatmění Měsíce

Na úplné zatmění Měsíce se mohou pozorovatelé těšit v pondělí 28. září. Vzácný úkaz nastane v časných ranních hodinách před rozbřeskem a pozorovat ho mohou téměř celý. Měsíc bude podle astronomů mít netradiční načervenalé zabarvení. Fáze úplného zatmění potrvá jednu hodinu a 12 minut a kromě zatmění nastane i takzvaný superúplněk. Zatmění Měsíce se nad územím České republiky objevuje zhruba jednou za tři roky a další nastane podle vědců v roce 2018.

Zatmění měsíce
Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno/Pavel Gabzdyl

Úkaz začne zhruba okolo 02:50 hodin středoevropského letního času (SELČ), kdy na levém horním okraji bude měsíční disk tmavnout při sílící polostínové fázi zatmění. Částečné zatmění nastane o 17 minut později, ve 3:07 hodin SELČ. Měsíc bude přibližně hodinu pozvolna vstupovat do zemského stínu a úplného zatmění se lidé dočkají ve 04:11 SELČ.

Měsíc se při zatmění noří do stínu Země a díky zemské atmosféře, která láme do zemského stínu načervenalý odstín slunečního záření, bude mít nezvyklý naoranžovělý až narudlý nádech. "Na měsíční kotouč i v době úplného zatmění dopadne světlo a to má právě barvu východu nebo západu Slunce, která je typicky načervenalá. Aby Měsíc měl narudlé zbarvení, musí nastat jeho úplné zatmění," řekl Pavel Suchan.