Bezpečnostní úřad rozhodl - Mynář prověrku nedostane

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné. Napsal to deník Právo. Prověrku kancléři odmítl udělit Národní bezpečnostní úřad, jehož šéf Dušan Navrátil se kvůli tomu v uplynulých dnech dvakrát sešel s prezidentem Zemanem. Ten prý rozhodnutí úřadu nijak nerozporoval. Zeman před dvěma lety prohlásil, že pokud Mynář prověrku nedostane, na pozici jeho kancléře skončí.

Pokud je kvalifikačním předpokladem pro výkon funkce bezpečnostní prověrka a osoba v jakémkoli pracovním zařazení ji nezíská, pak je vždy logické, že tuto pracovní pozici opouští.
Roman Váňa
předseda sněmovního výboru pro bezpečnost

Důvody, proč úřad odmítl udělit Mynářovi prověrku, zatím nejsou známy. Při svých návštěvách u Zemana je zřejmě Navrátil prezidentovi sdělil.

Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné, Mynář může proti rozhodnutí NBÚ podat takzvaný rozklad, o kterém by rozhodoval přímo ředitel úřadu Navrátil. Deník ale odhaduje, že se v takovém případě za rozhodnutí svých podřízených postaví.

Víme, v jaké situaci se v současnosti Hrad nachází, takže bych asi spoléhal na pana prezidenta, protože nevidím v panu Mynářovi osobu, která by sama chtěla odstoupit.
Josef Zahradníček
místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost

V tu chvíli by se odmítnutí udělit prověrku na nejvyšší stupeň stalo pravomocným, ovšem stále nejde o definitivní rozhodnutí. Kancléř by se totiž mohl obrátit ještě na pražský městský správní soud se žalobou na samotný NBÚ a jeho rozhodnutí. A kdyby ani tam neuspěl, může podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Práva se tedy vyřízení celé věci může táhnout ještě měsíce.

Buď si prověrku dodělá, nebo si najdu jiného kancléře, tvrdil Zeman před dvěma lety

Odpovědnou funkci vedoucího Kanceláře prezidenta republiky už více než dva a půl roku vykonává člověk, který nesplňuje elementární zákonné bezpečnostní předpoklady.
Věra Kovářová
poslankyně TOP 09

Mynář sám vyřízení své prověrky nijak neurychloval, potřebné doklady podle Práva dodával bezpečnostnímu úřadu zhruba rok.

Poté začala své šetření Bezpečnostní informační služba (BIS), která se na nejpřísnějších prověrkách podílí. Ta prověřuje mimo jiné majetkové poměry žadatele, zkoumá i jeho minulost a případné problematické vazby. V Mynářově případě podle deníku neshledala žádná bezpečnostní rizika. NBÚ tak ve svém verdiktu šel proti názoru BIS.

Prezident v roce 2013 oznámil, že bez prověrky Mynář jeho pravou rukou nezůstane. „Vratislav Mynář si především bude muset urychleně udělat prověrku. To je conditio sine qua non (podmínka, bez které nelze)," prohlásil Zeman koncem října 2013 v České televizi.

Pokud pan kancléř prověrku nedostal, je to potvrzení, že může jeho angažmá na Hradě,  navíc po boku dalších šedých eminencí, znamenat reálné bezpečnostní riziko pro naši zemi. Nedovedu si představit, že by si mohl pan prezident takového kancléře u sebe nechat. To by bylo daleko vážnější zneuctění hradního majestátu než nedávný incident s trenkami.
Martin Kupka
místopředseda ODS

Neudělení prověrky Mynářovi nyní nechtěl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček komentovat. „Vzhledem k tomu, že nejsem účastníkem řízení NBÚ, nemám o věci žádné informace. Obecně platí, že setkání k bezpečnostní problematice v zásadě nekomentuji,“ reagoval Zemanův mluvčí.

„Nekomentuji komentáře Práva, počkám na rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu,“ uvedl sám Zeman na dotaz novinářů při zahájení návštěvy Českého Těšína.

K okolnostem prověrky se ve středu nevyjádřil ani Mynář, který zrušil avizovaný komentář k volbě ústavního soudce a Senát opustil zadním vchodem. Na opakované dotazy reportérky ČT odmítl odpovědět.

  • Smyslem prověrky je ověřit bezpečnostní způsobilost osob, které budou vykonávat tzv. citlivou činnost. Toto pojmenování označuje práci s utajovanými informacemi, jejichž vyzrazení by mohlo ohrozit zájmy České republiky.
  • Vydání dokladu o bezpečnostní způsobilosti může získat jen svéprávná osoba starší 18 let, která je trestně i osobnostně způsobilá a spolehlivá.
  • Bezpečnostní prověrku uděluje Národní bezpečnostní úřad v různých variantách lišících se stupněm utajení dle rizika při případném vyzrazení informací.
  • Stupeň utajení „Vyhrazené“ – vyřízení prověrky do měsíce od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Důvěrné“ – vyřízení prověrky do 3 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Tajné“ – vyřízení prověrky do 9 měsíců od zahájení řízení.
  • Stupeň utajení „Přísně tajné“ – vyřízení prověrky do 12 měsíců od zahájení řízení.
Vydáno pod