Game over automatů přichází jen pomalu, lidem i obcím navzdory

Už bezmála tři čtvrtě roku platí v Brně plošný zákaz hazardu. Zatím to ale neznamená, že automaty z města zmizely. Vedle 860 přístrojů, kterým stále běží licence od ministerstva financí, se objevují i nelegální herny, jak zjistil štáb ČT vybavený skrytou kamerou. Boj proti automatům se nedaří ani v menších městech, kde za jejich zmizení často bojují iniciativy místních obyvatel.

„Zahrát si můžete, ale nejprve se musíte zaregistrovat,“ řekla servírka v jednom z brněnských non-stopů nedaleko Mendlova náměstí. Jen členství v občanském sdružení Život je hrou nakonec dovolilo redaktorovi ČT navštívit hernu s nelegálními automaty. Část přístrojů, které byly určeny jen „členům klubu“, totiž nemá licenci.

Podle ministerstva financí jde o častou fintu, je ale nepřípustná. „Život je hrou je jednou z institucí, která nežádala a ani nemůže žádat o provozování hracích přístrojů. Občanské sdružení je ze zákona vyloučeno z provozování hazardních her,“ vysvětlil náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Přesto i tento způsob je jednou z cest, jak se snaží podniky hráčům hazard nabídnout.

Zástupce občanského sdružení Život je hrou se České televizi zkontaktovat nepodařilo. S výjimkou pražské adresy není na webu žádný jiný kontakt.

Záběry skryté kamery z herny v centru Brna (zdroj: ČT24)

Všechny licence pro brněnské automaty by měly skončit do roku 2020. Kdy ale skončí provoz těch nelegálních, které skrytá kamera ČT odhalila, není jasné. Za každý „černý“ přístroj přitom státu denně utíká 250 korun a jeho provozovateli hrozí vysoké pokuty.

Kromě Brna se na tažení proti hazardu vydala i další velká města na jihu Moravy: plošný zákaz mají v Blansku a Břeclavi, částečné omezení zavedlo Znojmo a Hodonín. Naopak bez regulace jsou herny ve Vyškově.

Ve zlínském referendu vyhrály herny

O plošný zákaz hazardu se začátkem roku hrálo taky ve Zlíně. K referendu ale přišlo málo lidí, v pomyslném duelu tak nakonec vyhráli provozovatelé heren.

Od června platí zákaz hazardu alespoň v centru města. I tam ho ale některé podniky ignorují. „Nijak se netají tím, že každý den, kdy mají ještě otevřeno, je pro ně dobrý,“ řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Ministerstvo financí se čtyřmi vzdorujícími hernami zahájilo správní řízení, automaty z nich do konce roku zmizí. Ve Zlíně i přesto dál zůstává 65 podniků a v nich na 700 přístrojů, mimo centrum se totiž hrát může. Herny ale musí respektovat pravidla: žádné reklamy na hrací zařízení, lákání na výhru nebo první hru zdarma.

Hazard trápí i menší města

Herní přístroje nejsou jen problémem velkých měst. V Miroslavi na Znojemsku herny na první pohled vidět nejsou, i přesto jsou ve městě tři desítky automatů. Většina je schovaná v zadních místnostech barů nebo restaurací.

Řadě místních se to nelíbí a rozhodli se proti hazardu bojovat. „Předložili jsme petici, ke které se připojilo asi 450 lidí,“ uvedl organizátor petice za sdružení Miroslav bez hazardu Aleš Bednařík.

Starosta Hrušovan Miroslav Miloš (nez.) o potírání hazardu (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo na jejich popud vyhlásí referendum o zákazu hazardu. Aby bylo všelidové hlasování platné, musí přijít alespoň 35 procent voličů. To je v Miroslavi asi 850 lidí, tedy dvojnásobek obyvatel, než kolik zatím podepsalo petici. Právě kvůli nízké účasti ztroskotala snaha výrazně omezit hazard třeba v nedalekém Znojmě nebo ve zmíněném Zlíně.

Důkazem, že boj s blikajícími terminály je běh na dlouhou trať, jsou i Hrušovany nad Jevišovkou. Zákazová vyhláška tam platí od ledna. Zatím zmizelo 16 automatů, dvakrát tolik jich ve městě zůstává. „Vyhláška obsahuje formulku, že automaty mohou doběhnout. Chtěli jsme se vyhnout sporům a také jde o peníze,“ přiznal starosta Miroslav Miloš (nez.).

Lidí závislých na hazardu může být podle odhadů jen v Jihomoravském kraji až šest a půl tisíce. Léčí se jich jen zlomek: nadace Podané ruce má aktuálně v regionu 64 klientů.