Soud povolil vydání trojice údajných teroristů. V USA jim hrozí doživotí

Pražský městský soud i napodruhé povolil vydání trojice cizinců viněných ze spolupráce s teroristy do Spojených států. Údajně chtěli prodat zbraně a kokain kolumbijské teroristické organizaci, za což jim v USA hrozí až doživotí. Proti verdiktu lze podat stížnost, definitivní rozhodnutí o vydání ale je na ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi.

Městský soud povolil vydání mužů už v dubnu. Vrchní soud ale věc vrátil k dalšímu projednání. Vyhověl tak stížnosti obviněných, podle nichž tehdy USA nedaly dostatečné záruky, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud pak požadoval od amerického ministerstva spravedlnosti rovněž záruku, že trestnou činnost nevyprovokovali američtí agenti.

Na základě doplněného dokazování nyní rozhodl, že vydání trojice nic nebrání. Zhodnocení postupu agentů bylo pro vydání klíčové, český trestní řád totiž policejní provokaci nepřipouští. USA trvají na tom, že o provokaci nešlo, protože muži vyvíjeli kriminální činnost už před setkáním s agenty a sami aktivně iniciovali další schůzky. 

Trojice se v USA bojí nelidského zacházení

„Ve světle rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva či českého Ústavního soudu se dovozuje, že se jednalo o případnou provokaci na bázi sting operation - ,popíchnutí', která ještě nemá atributy policejní provokace, a nezbavuje tak dané osoby trestní odpovědnosti za uvedené jednání,“ řekl předseda senátu Luboš Vrba. „Poskytnuté záruky zavazují vládu USA, alespoň v to doufáme, k jejich dodržování,“ doplnil.

Chálid Marabi
Zdroj: ČT24/ČTK

Trojice mužů ale svou vinu i vydání stále odmítá. Obhájci vedle policejní provokace nadále poukazují i na to, že Spojené státy neposkytly dostatečné záruky, že muže ve vězení nečeká nelidské zacházení, například umístění do časově neomezené samovazby.

Kokain a nákup zbraní

Celá akce začala v roce 2011. Na překupníky drog z Pobřeží slonoviny nasadili Američané dva agenty, kteří se vydávali za členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Muži domlouvali převoz kokainu do Spojených států. Za výdělek chtěli naoko od dvojice překupníků koupit zbraně na útoky proti americkým jednotkám v Kolumbii.

Do příběhu proto vstoupil další aktér z Ukrajiny. Muž vystupoval jako zástupce státní firmy Ukrspecexport, která může jako jediná prodávat na Ukrajině zbraně. Podle americké žaloby nabízel překupníkům například samopaly Kalašnikov, granátomety nebo dokonce protiletadlové střely. Všichni tři muži se naposledy sešli v hotelu v centru Prahy, kde je také na americkou žádost loni v létě zatkla česká policie.

Faouzi Jaber
Zdroj: ČT24/ČTK

Alí Fajád je Libanonec s ukrajinským občanstvím, Chalíd Marabi a Faouzi Jaber pocházejí z Pobřeží slonoviny. Za dovoz kokainu, prodej zbraní a praní peněz hrozí všem zadrženým cizincům ve Spojených státech nejméně deset let vězení. Za podporu fingovaných útoků na americké jednotky až doživotí.

Souvislost s únosem Čechů v Libanonu?

O Fajádovi se mluví i v souvislosti s únosem Čechů. Je totiž údajně bratrem taxikáře, z jehož vozu zmizelo letos v červenci v Libanonu pět Čechů včetně Fajádova právníka. Libanonská agentura NNA v červenci napsala, že je unesli neznámí ozbrojenci ve snaze zorganizovat výměnu za Fajáda.

České ministerstvo zahraničí se ale k této zprávě odmítlo vyjádřit. Že by Češi měli být uneseni s cílem zorganizovat Fajádovu výměnu, posléze odmítla jeho rodina na internetu i sám Fajád prostřednictvím advokáta.