Při výbuchu ve Vlašimi zemřeli tři lidé. Pyrotechnici provedou další průzkum

V areálu vlašimské zbrojovky Sellier&Bellot našli v úterý další dvě oběti pondělního výbuchu. Uvedli to mluvčí hasičů Petr Svoboda a policejní mluvčí Eva Stulíková. Exploze si vyžádala celkem tři lidské životy. Policie vyšetřuje výbuch jako trestný čin.

Na místě pokračují zajišťovací práce, a to i v širším okolí místa exploze. Kriminalisti budou místo ohledávat ještě několik dnů. „Stoprocentní totožnost obou zemřelých určí až soudní pitva," uvedla mluvčí benešovské policie Stulíková.

K výbuchu došlo v pondělí krátce po poledni, záchranné složky se ale nemohly do areálu dostat, jelikož místo nejdřív museli prohlédnout pyrotechnici. Policie v úterý nevyloučila další výbuchy.

Třaskavina vybuchla, když ji přenášeli z výroby do meziskladu

Policie už v pondělí uvedla, že došlo k explozi třaskavých složek, které slouží k výrobě zápalek do nábojů. Podle mluvčího báňského úřadu k výbuchu došlo ve chvíli, když jeden ze zaměstnanců v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorciát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu.

Kolem místa výbuchu byla okamžitě vytvořena asi dvousetmetrová ochranná zóna, za kterou nikdo nesmí. Řízená evakuace nebyla nutná, protože pracovníci firmy opustili postižené části areálu sami.

Odborníci nejdříve prohlíželi okolní budovy a zjišťovali, zda nejsou poškozeny a nehrozí další výbuch. Poté se nad areál vznesl na průzkum vrtulník, místo prověřil speciální robot a poté i policejní pyrotechnik v těžkém zásahovém obleku.

Události v regionech: Výbuch ve Vlašimi má tři oběti (zdroj: ČT24)

Pomoc traktorbagru na dálkové ovládání

Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody skončil pondělní zásah hodinu před půlnocí a v úterý se pokračuje za denního světla. „Pyrotechnici provedou další průzkum a případně zajištění materiálů, které nevybuchly,“ dodal. 

Zasažené prostory výbuch poničil a podle Svobody se uvažuje o dovezení speciálního traktorbagru od útvaru ve Zbirohu, který je na dálkové ovládání.

  • Sellier&Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. 
  • Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC).
  • Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky.
  • Firma má 1400 zaměstnanců.

Vedení společnosti Sellier&Bellot se k tragédii zatím nevyjádřilo. Výrobu v úterý nezastavilo a většina zaměstnanců šla do práce. Někteří pracovníci ale raději zůstali doma.

Při explozích v areálu firmy Sellier&Bellot zemřeli lidé už dřív. V polovině listopadu 1967 v podniku, který se tehdy jmenoval Blanické strojírny, zabil výbuch sedm lidí a dalších 22 zranil. Další člověk tehdy zahynul při záchranných pracích. V polovině ledna 2003 při explozi ve vlašimské zbrojovce zemřel jeden člověk a další byl zraněn.