Praha by v budoucnu mohla Kurdům posílat vedle nábojů i lehké zbraně

České zbrojní dodávky Kurdům, kteří v Iráku bojují proti Islámskému státu, by se v budoucnu nemusely soustředit jen na munici. V Otázkách Václava Moravce to prohlásil ministr obrany Martin Stropnický, podle kterého jsou ve hře i dodávky lehkých zbraní.

„Počítá se s další podporou Pešmergů (kurdských bojovníků). Nevylučuju, že to mohou být i dodávky jiného materiálu. Je dost možné, že to budou lehké zbraně,“ prohlásil v rozhovoru s Václavem Moravcem šéf české obrany. Zároveň dodal, že „masivní“ dodávku pro kurdské samopaly Česko ještě zcela nedokončilo.

Praha zásobuje Kurdy od loňského podzimu. V polovině září odletěla do Kurdistánu první část dodávky nábojů pro kurdské kulomety. Celkem se jedná o materiál za více než 40 milionů korun. Součástí české podpory má být i cesta českých specialistů do Iráku, kde by měli pomáhat s výcvikem ozbrojených složek.

Výrazná část irácké armády je v rozklíženém státě demoralizovaná. Ze země v uplynulých třech měsících odešlo 50 tisíc lidí a podle agentury Reuters jsou mezi běženci i členové vojenských oddílů. Podle Reuters to vyvolává otazníky nad soudržností iráckých bezpečnostních složek. V sázce je také osud masivní americké pomoci určené na rozvoj irácké armády.

Stropnický: Není Kurd jako Kurd

Kurdové – národ bez vlastního státu, který obývá severní regiony Iráku, část syrského území (Rojava) a jihovýchod Turecka – představuje ve stávající blízkovýchodní krizi jednu z nejorganizovanějších bojových sil proti radikálním sunnitům. Část kurdských pozic se ovšem v posledních týdnech ocitla pod palbou Turecka, které spolu s tažením proti islamistům obnovilo svůj boj s kurdskými separatisty.

„Kurdové si zaslouží co největší pomoc, jsou jedinou efektivní silou, která bojuje s Islámským státem v klíčových oblastech,“ konstatoval v této souvislosti v Otázkách Václava Moravce komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf.

„Když si velmoci nebudou vzájemně podrážet nohy a dojde ke konstruktivní spolupráci, pak je možné umravnit Turky, aby nebombardovali kurdské pozice – a pak je možné stabilizovat situaci v Sýrii,“ dodal s odkazem na diplomatické sbližování mezi Ruskem a Spojenými státy.

„Nesouhlasím s tím, aby se říkalo, že Turci bombardují Kurdy,“ namítl Stropnický. „Kudové nejsou monolit. Subjekt tureckých útoků je jejich organizace PKK, uznaná jako teroristická, ne pešmergové, kteří bojují s Islámským státem.“