Nová úhradová vyhláška přidává nemocnicím i lékařům. Spokojení ale nejsou

Platby pojišťoven za porody, péči o novorozence nebo léčbu nákazy virem HIV by nově měly být bez limitů. Počítá s tím návrh úhradové vyhlášky na příští rok, kterou představil ministr Svatopluk Němeček (ČSSD). Polepší si i nemocnice, které by měly za lůžkovou péči dostat o 2,5 procenta víc než letos. Stejně by se úhrady měly zvednout i za následnou péči. Většině zdravotnických zařízení ale mírný nárůst nestačí. Vyhláška se tak po připomínkách může ještě změnit.

Zubařům by se mělo příští rok přidat o dvě procenta. Úhrady se mají zvýšit za anestezie, ošetření kazů a amalgámové plomby. Podle zubařů ale pořád zůstává mnoho výkonů, jejichž náklady zdravotní pojištění nepokrývá. Poukazují například na amalgámové plomby, kde podle nich pojišťovny proplácí jen polovinu nákladů.

Návrh úhradové vyhlášky počítá i se zvýšením tarifních platů v nemocnicích o pět procent. Odbory ale původně požadovaly růst o deset procent. „Úplně všichni požadovali víc. Mají pocit, že několik procent nestačí. Zdroje jsou ale omezené,“ poznamenal ministr.

Jsme si vědomi, že ať uděláme úhradovou vyhlášku jakkoli, tak pro většinu to bude vždycky špatně, protože dostávají málo.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Pracovníkům ve zdravotnictví rostly platové tarify naposledy letos od 1. ledna, kdy si polepšily o pět procent. V porovnání s prvním pololetím roku 2014 se lékařům a zubním lékařům v průměru zvedl hrubý příjem z 57 772 korun na 63 028. Všeobecným sestrám a porodním asistentkám pak v průměru vzrostl z 26 527 na 28 073.

Odměny lékařů v meziročním srovnání za stejné období – lékaři a zubní lékaři
Zdroj: mzcr.cz
Odměny v meziročním srovnání za stejné období
Zdroj: mzcr.cz

Na úhradách už se s pojišťovnami dohodli ambulantní gynekologové, zdravotnická dopravní služba, laboratoře či záchranka. Částečná dohoda je i s dětskými praktiky a u hemodialyzační péče. O deset procent by se měla zvednout také cena práce ambulantních specialistů, fyzioterapeutů a sester.

Nejvíc si polepší hospice

Jeden z nejvyšších nárůstů plateb čeká hospice. Počítat mohou se sedmi procenty navíc. Pojišťovny by tak příští rok měly péči o nevyléčitelně nemocné hradit více než z poloviny. „Chceme tím vyjádřit určitou podporu hospicové péči,“ uvedl náměstek Tom Philipp (KDU-ČSL). Zbytek peněz ale musí hospice dál získávat od pacientů, z dotací nebo od dárců. 

Události: Nová úhradová vyhláška (zdroj: ČT24)

Porody, péče o novorozence i léčba nákazy virem HIV budou od příštího roku bez limitu na úhrady. Podle Philippa je nemá smysl regulovat. „Porodů je tolik, kolik jich je. V zařízeních, která jsou kvalitní, se budou maminky kumulovat. Není důvod bránit tomu, aby pojišťovna tyto služby uhradila,“ podotkl. Regulace se nemají týkat ani ochranné léčby na psychiatrii a léčivých přípravků na vyžádanou péči.

Za 10 pohotovostí ročně bonus 30 tisíc

Praktici by měli na pacienta dostávat 52 korun. Pokud by neprováděli preventivní prohlídky, mohla by takzvaná kapitační platba klesnout na 49 korun. „Je nemalá část lékařů, kteří mají pacienty, které neviděli několik let. To, že pacient nejde k lékaři, nemusí znamenat, že je zdravý. Měl by mít přešetření zdravotního stavu, aby nedošlo k závažnému onemocnění, aniž by o něm věděl,“ upozornil Philipp. Praktici by také měli dostat bonusy za pohotovostní služby. Pokud jich vezmou alespoň deset za rok, dostanou příspěvek 30 tisíc korun.

Představení nové úhradové vyhlášky pro rok 2016 (zdroj: ČT24)

Návrh úhradové vyhlášky teď půjde do připomínkového řízení. Pokud zdravotníci přijdou s pádnými argumenty a pokud by jejich požadavky celý systém financování nerozložily, bude se Němeček snažit připomínky akceptovat.

Vyhláška je díky ekonomickému růstu v zemi „prorůstová“. Odvody do zdravotního pojištění by měly být díky větší zaměstnanosti a zvyšování výdělků větší, také stát zaplatí víc za důchodce, děti či nezaměstnané. Ministerstvo očekává příjmy ve výši 258 miliard.