Policisté a vojáci budou nacvičovat ochranu hranic proti migrantům

Jak by vypadala ochrana českých hranic při zvýšené migrační vlně - to si při jednodenním cvičení společně vyzkouší policie a armáda. Pokyn k tomuto cvičení vydal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a uskutečnit by se mělo do konce září. Do akce se zapojí asi 300 vojáků a několik set policistů.

Cizinecká policie v reakci na příliv běženců do Evropy ze Sýrie a dalších částí Blízkého východu posílila v polovině června kontroly. V neděli pak, poté co Německo ohlásilo obnovení kontrol na německo-rakouské hranici, zvýšila počet policistů u hranic s Rakouskem o 200. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého je tak již 700 příslušníků mimo své domovské útvary. Ačkoli se cvičení zúčastní i vojáci, klíčovou roli by měli sehrát právě policisté. Ti totiž podobným společným operacím velí. „Musí sehrát rozhodující roli velitelé - policisté, kteří znají a mají tyto postupy procvičené,“ řekl Událostech, komentářích bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. 

Cvičení, které proběhne právě na česko-rakouských hranicích, by mělo ukázat, jak by se zachovaly bezpečnostní složky státu, kdyby se musely uzavřít hranice a byla na nich zavedena opětovná kontrola, uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Kromě hraničních kontrol budou vojáci a policisté během cvičení zkoušet i další postupy. „Může nastat situace, kdy je potřeba pracovat s davem – různě poskládaným od můžů až po děti. Spektrum lidí je široké, což může zásah komplikovat,“ poznamenal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Cvičení bude probíhat pod velením policie přímo na hranicích. Armáda dodá nejen několik stovek vojáků, ale zejména potřebnou techniku, jako jsou vrtulníky nebo průzkumná letadla. „Od počátku migrační vlny je velení armády v úzkém kontaktu s vedením policie. Společné cvičení je logickým pokračování této spolupráce,“ dodal Martin Stropnický.

Jak upozornil Jiří Šedivý, nelze od bezpečnostních složek čekat o mnoho více než kontroly na hraničních přechodech. K případnému uzavření hranice nemají dost lidí. „Armáda nemá k dispozici takové množství lidí, aby mohla přehradit několik desítek kilometrů. (….) Muselo by dojít k mobilizaci,“ upozornil bývalý náčelník generálního štábu. Účelem cvičení tak podle něj bude především „připravit postupy, jak je možné, aby byly co nejblíže realitě“.

Konkrétní podobu cvičení bude armáda s policií ještě připravovat na pracovních
schůzkách. Pravděpodobně ale budou cvičné kontroly probíhat podobně jako ty, které německá policie provádí na česko-saských hranicích: Policie auta odkloní na odpočívadlo a postupně zkontroluje doklady.

Policie České republiky průběžně prokazuje, že v současné situaci zvládá zajišťovat bezpečnost občanů. Společné cvičení s Armádou ČR je však důležitý způsob, jak si v praxi vyzkoušet schopnost spolupráce těchto složek v krizových situacích.
Milan Chovanec

Spolupráce mezi policisty a vojáky se podle Chovance už osvědčila ve Vrběticích. Pokud ale nebude velení se cvičením spokojené, může se i několikrát opakovat. Ministr vnitra v takovém případě nevyloučil zapojení celní správy nebo vězeňské služby. 

Cvičení je jen cvičením, tvrdí vláda. V Poštorné zruší provizorní tábor

Cvičení má být podle vládních politiků opravdu jen cvičením. Žádný reálný podklad v podobě očekávané uprchlické vlny, která by zalila Česko, podle nich nemá. I když je nepravděpodobné, že by Česko muselo čelit většímu náporu migrační vlny, policie a armáda chtějí být podle svého vedení připravené, a právě proto proběhne společné cvičení ochrany hranic. „Není to signál, že by se situace v České republice zhoršovala, spíš naopak, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) s tím, že ve čtvrtek bylo na českém území zadrženo pouze pět uprchlíků.

 Chovanec noapak očekává, že během podzimu zanikne provizorní stanový tábor u Poštorné. „Tábor se v říjnu nebo listopadu složí a vedlejší prostor nebudeme chtít,“ uvedl ministr vnitra.

Na rozdíl od Poštorné zůstanou v provozu uprchlická zařízení v Balkové a Drahonicích. Podle ministra Chovance by tomu tak mělo být nejméně do konce roku.

Hejtmani stojí za vládou

Podporu v řešení migrační krize vyjádřila vládě i Asociace krajů. „Plně podporujeme vládu v tom, když odmítá povinné kvóty, protože podle názoru hejtmanů kvóty samy o sobě nic neřeší. Je evidentní, že pro uprchlíky není Česká republika cílovou zemí,“ uvedl předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

Za prvních sedm měsíců letošního roku vzrostla migrace v Česku o více než 109 procent. Od ledna do srpna 2015 bylo na českém území zajištěno 6092 cizinců, což je o 3214 případů více než za shodné období loňského roku. Evropská komise navrhuje běžence do členských zemí EU rozdělit na základě povinných kvót, což česká vláda odmítá. Prosazuje proti tomu lepší kontrolu vnější hranice EU, a tím lepší regulaci přílivu migrantů.