Po třech měsících v čele školství je z Valachové sociální demokratka

Ministryně školství Kateřina Valachová vstoupila do sociální demokracie, přijala ji 10. září místní organizace v Brně-Žabovřeskách. Do čela resortu usedla na začátku června po odvolání Marcela Chládka, dosud nebyla členkou žádné politické strany. V minulosti působila na úřadu veřejného ochránce práv nebo jako náměstkyně sociálnědemokratického ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Na post ministryně ji navrhl po Chládkově odvolání sám premiér Bohuslav Sobotka. Nastoupila na pozici jako nestraník za ČSSD. Při přebírání ministerstva představila i své náměstky, jedním ze dvou politických je i z působení v Praze známý Petr Hulinský (ČSSD). Na své pozici zůstal lidovecký náměstek pro vzdělávání Jaroslav Fidrmuc.

  • Vystudovala Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2001), tamtéž absolvovala i doktorský studijní program se zaměřením na správní právo (2006). Až do roku 2014 na fakultě externě vyučovala. Z cizích jazyků ovládá němčinu a angličtinu.
  • Před nástupem do čela MŠMT působila jako náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera a jako ředitelka Sekce Legislativní rady vlády. Letos byla i členkou komise, která vybírala náměstka pro státní službu. Na přípravě zákona o státní službě se ostatně sama podílela.
  • Dříve pracovala jako právnička na Magistrátu města Brna (2001 až 2002), vedoucí analytického oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv (2003 až 2004), vedoucí právního odboru Kanceláře veřejného ochránce práv (2004 až 2012) a ředitelka legislativního odboru Kanceláře Senátu (2013 až 2014). Deset let (2004 až 2014) byla rovněž členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.