Podle Marksové rodina Michalákových nedbala rad českých úřadů

Česká republika vyvíjí v případu sourozenců Michalákových „naprosto nestandardní“ diplomatické úsilí, matka ale nevyužila řadu rad od českých úřadů. Při sněmovních interpelacích to prohlásila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministryni interpelovala poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, která se v případu odebraných synů angažuje. S ohledem na české občanství obou bratrů uvedla, že Oslo vytváří tlak, aby se děti staly Nory, což je podle ní nefér nejen vůči matce Evě Michalákové, ale i vůči Česku.

Podle Marksové se rodina Michalákových obrátila na český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v roce 2011 – poté, co se obě děti dostaly do péče norských pěstounů. Řadu doporučených kroků podle ní ale neučinila.

„Tato neaktivita, která v řadě případů trvá čtyři roky, měla na případ negativní dopad,“ uvedla ministryně. Mohla vést podle ní například k domněnce, že širší biologická rodina nemá o chlapce zájem. Rodina nevyužila ani opakovaně nabízenou bezplatnou právní pomoc v Norsku.

Záložní plán: diplomatická ochrana, štrasburský soud

Sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům oba syny v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání. To se nepotvrdilo. Soud považoval ale zjištění za
závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková loni v prosinci požádala o přezkoumání.

Krajská komise by měla posuzovat žádost matky i otce, který se chce s chlapci vídat. Vyslechnout by měla svědky, dostane i důkazní materiál. Barnevernet navrhuje zbavit matku rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci.

Pokud komise navrácení dětí matce zamítne a své rozhodnutí dostatečně nezdůvodní, chtějí zástupci rodiny usilovat o to, aby česká vláda nad dětmi převzala diplomatickou ochranu – a aby podala stížnost na Norsko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Chalánková by v případě záporného rozhodnutí norské komise chtěla věc zařadit na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Chystá i další interpelace na členy vlády v této záležitosti.