Soud začal rozplétat kauzu údajně předražených nákupů v Krajské zdravotní

Okresní soud v Ústí nad Labem zahájil hlavní líčení s pěti bývalými i současnými manažery Krajské zdravotní akciové společnosti, kteří jsou obžalovaní z toho, že v roce 2008 zmanipulovali veřejnou zakázku na nákup zdravotnických přístrojů pro severočeské nemocnice. Obžaloba je viní z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě.

René Budjač, Petr Fiala, Tomáš Indra, Miloslav Řehák a Eduard Reichel čelí také obžalobě, že zmanipulovali výběrová řízení na poradenské služby, za které pak Krajská zdravotní utratila mnohonásobně více, než bylo nezbytné. Celkovou škodu, kterou způsobili, vyčíslilo státní zastupitelství na 120 milionů korun.

Žádná škoda nevznikla, ušetřili jsme

Od začátku trestního řízení obžalovaní svou vinu odmítají a stejné stanovisko ve čtvrtek před soudem zopakoval také bývalý předseda představenstva Krajské zdravotní René Budjač. „Jsem přesvědčen, že žádná škoda nevznikla. Naopak si myslím, že jsme ušetřili,“ řekl na začátku hlavního líčení René Budjač.

Obžaloba je však připravena prokázat, že manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k zásadnímu omezení účastníků veřejné soutěže, v jehož důsledku se nakonec jako jediné přihlásilo konsorcium firem Hospimed a Puroklima.

„Cenovou nabídku v celkové výši 417 milionů korun obžalovaní akceptovali, přestože věděli, že Krajská zdravotní mohla nakoupit zdravotnické přístroje vlastními silami, ve stejné kvalitě i rychlosti a ekonomicky efektivněji,“ popsala u soudu státní zástupkyně. Podle obžaloby tak manažeři způsobili škodu 82 milionů korun.

Miliony za poradce zbytečně, tvrdí obžaloba

René Budjač se před soudem hájí tím, že na obsáhlou zakázku Krajská zdravotní nestačila a neměla na ni personální kapacity. „I kdybychom je měli, nikdy bychom to nedali dohromady. Šlo o osm set přístrojů. A platí, že čím více je dodavatelů, tím více je problémů a odvolání. Zřejmě bychom pak přišli o dotaci,“ uvedl René Budjač.

Podobně jako on argumentoval při své obhajobě také bývalý místopředseda představenstva Krajské zdravotní Tomáš Indra. Veřejnou soutěž prý připravovala společnost v časové tísni. „Celou zakázku jsme museli připravit a zadat za několik měsíců, aby splnila dotační podmínky,“ sdělil soudu Tomáš Indra. „Přihlásit se mohlo jakékoli sdružení firem.“ Krajská zdravotní spravuje pět severočeských nemocnic.

Události ČT: Začal soud s manažery Krajské zdravotní (zdroj: ČT24)

Další z obžalovaných Eduard Reichelt, který byl v roce 2008 ve společnosti ředitelem, vypověděl, že tehdejší vybavení nemocnic bylo ve špatném stavu a hrozilo, že zdravotní pojišťovny přestanou proplácet některé výkony. „Zakázka na přístroje neměla do té chvíle v Česku obdoby. Učili jsme se my, učil se Regionální operační program Severozápad a učilo se ministerstvo pro místní rozvoj,“ řekl Eduard Reichelt.

Téměř celou částku za nákup zdravotnického zařízení měl uhradit dotační Regionální operační program Severozápad, v jehož výboru tehdy působil René Budjač i další z obviněných manažerů Petr Fiala. Krajská zdravotní dotaci skutečně získala. V roce 2013 však ministerstvo financí rozhodlo, že při vyplácení peněz za nakoupenou techniku porušila zákon a nařídilo, aby společnost 111 milionů korun regionálnímu operačnímu programu vrátila. 

Kromě manipulace veřejné zakázky na nákup techniky se obžaloba týká i sedmi výběrových řízení na poradce pro přípravu dotačních žádostí. Krajská zdravotní platila za každou pět až šest milionů korun, obžaloba však uvádí, že maximální cena každé byla tři sta tisíc a tím akciová společnost přišla o třicet osm a půl milionu korun. Také v tomto bodu obžaloby René Budjač svou vinu nepřipouští. „Celou soutěž připravovala advokátní kancelář,“ řekl soudu na svou obhajobu.