Nemocnice zaplatí za smrt těhotné čtyři miliony, desetinu požadavku

Náchodská nemocnice zaplatí pozůstalým po těhotné ženě, která v roce 2009 v nemocnici zemřela, čtyřmilionové odškodné. Nemocnice se u královéhradeckého krajského soudu dohodla na smíru. Částka, kterou jim vyplatí, je desetinová oproti původně požadované satisfakci.

Podle dohody o smíru dostanou manžel zemřelé a pozůstalá nezletilá po 1,5 milionu korun a rodiče zemřelé každý 500 tisíc korun. Podle zástupce pojišťovny, která vyplacení peněz pozůstalým nabídla, jde o velmi vstřícný krok. „Nešlo o úmrtí v souvislosti s úmyslným jednáním či hrubou nedbalostí, domníváme se, že šlo o náhodu způsobenou výjimečností případu,“ řekl zástupce pojišťovny soudu. Pochybení v postupu léčby nenašla ani komise tvořená primáři náchodské nemocnice a lékaři z královéhradecké fakultní nemocnice. Ta se úmrtím zabývala již v roce 2009.

Rodina zemřelé tvrdila opak. K soudu šli pozůstalí, protože byli přesvědčeni, že úmrtí ženy v devátém měsíci těhotenství, která trpěla zápalem plic, mohli lékaři předejít. „Bohužel jí nebyla poskytnuta adekvátní péče, po dlouhém čekání byla přijata na interní oddělení místo na jednotku intenzivní péče a byla jí nasazena antibiotika, nicméně druhý den byla nalezena na zemi mrtvá i s nenarozeným dítětem,“ řekl advokát rodiny Petr Kalenský.

S částkou, která je pouhou desetinou původně požadovaných 40 milionů – z toho po 15 milionech pro manžela a dceru a po 5 milionech pro rodiče – pozůstalí zprvu nechtěli souhlasit. Názor změnili, když je soudce Jan Fifka seznámil s obvyklými výsledky podobných soudů, kdy se pozůstalí museli spokojit nanejvýš se statisíci korun. „Částka 15 milionů korun mi přijde značná a určitě se pohybuje mimo běžné rozhodnutí soudů,“ upozornil soudce před jednáním. Smír, na kterém se poté obě strany dohodly, označil Jan Fifka za adekvátní.

Smírem skončila také toutéž rodinou již dříve podaná žaloba na náhradu škody, kterou projednával hradecký okresní soud. V tomto případě pozůstalí kývli na jednorázové odškodnění ve výši 950 tisíc korun.

Dosud nejvyšší částku z českých nemocnic zaplatila loni v létě vinohradská nemocnice rodině ochrnutého dítěte. Poté, co soud nepravomocně nařídil vyplacení 30 milionů korun, přistoupila rodina nakonec na dohodu o 20milionovém odškodnění. Chlapec, který se narodil ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v roce 2009, byl po komplikovaném porodu slepý, hluchý a zcela závislý na celodenní péči druhých. Rodiče ho krmili pomocí břišní sondy. Loni na podzim však chlapec zemřel.