Kvůli odstávce pojede v Dukovanech už jenom jeden blok

Neplánovaná odstávka omezí provoz jaderné elektrárny v Dukovanech. Dva výrobní bloky přestanou s výrobou energie kvůli kontrole svárů potrubí. Mimo provoz budou až tři týdny. Nedávno se přitom kvůli nečekané odstávce v Temelíně muselo Česko půl dne spolehnout na elektřinu ze zahraničí.

Jeden ze čtyř dukovanských bloků stojí už od konce srpna. Odborníci v něm totiž poprvé po osmi letech kontrolují tlakovou nádobu reaktoru. Blok číslo dva pak v průběhu dne operátoři začnou odpojovat od sítě a během pátku začnou odstavovat také třetí blok. Jejich omezení potrvá několik týdnů. Průběh bude záviset na možnostech dodavatelů a zjištěních při kontrolách. V Dukovanech tak po víkendu zůstane v provozu poslední z bloků. Stane se tak poprvé od roku 1987.

Odstávky podle elektrárny souvisejí s přípravou dokumentace potřebné pro prodloužení provozu bloků. „Do konce měsíce podáváme žádost o prodloužení provozu prvního bloku, proto musíme mít vše důkladně ověřeno,“ uvedl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. Podle mluvčího dukovanské elektrárny Jiřího Bezděka budou pořizovat nové rentgenové snímky svárových spojů v jaderné i nejaderné části obou bloků. Některé jejich starší snímky totiž nejsou dobře čitelné.

Výpadek ze strany Temelínu

Jednou ročně je potřeba každý z bloků plánovaně odstavit pro výměnu paliva. Měníme jednak čtvrtinu paliva a jednak se provádí celá řada kontrol, revizí či modernizací. Někdy může dojít i k neplánovanému odstavení. V minulých letech to byl spíš ojedinělý jev.
Marek Sviták
mluvčí Jaderné elektrárny Temelín

V minulém týdnu se přitom česká energetická síť dostala do problémů, když jaderná elektrárna v Temelíně přestala vyrábět proud. „Systém, který hlídá turbínu za provozu, zaznamenal zvýšené chvění. Operátoři na to zcela správně zareagovali a druhý blok odstavili,“ přiblížil mluvčí jaderné elektrárny Marek Sviták. V té době ale stále neběžel kvůli opravě zpětné klapky ani první blok.

Jeho činnost byla obnovena 14. září, druhý blok čeká návrat do práce až v příštím týdnu. Specialisté plzeňského výrobce totiž o víkendu zjišťovali stav temelínské turbíny druhého bloku a rozhodli, že po jejím dochlazení bude nutné opravit pevnou část statoru, takzvanou olejovou vložku. S její zpětnou instalací začnou během čtvrtečního dne.

Do Temelínu se vrací turbína, blok začne fungovat příští týden (zdroj: ČT24)

Elektřiny bude dost

I v Temelíně tak zatím funguje pouze jeden blok. V České republice bude podle firmy ČEZ chybět více než polovina výrobních kapacit jaderných elektráren. Produkce elektřiny v Dukovanech nyní klesne na čtvrtinu, přičemž normálně pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR.

Odstávka dvou bloků Jaderné elektrárny Dukovany neovlivní provoz české přenosové soustavy. Preventivní kontrola je načasovaná tak, aby neměla dopad na její bilanci.
Barbora Peterová
mluvčí České energetické přenosové soustavy

Nedostatek elektřiny v Česku nicméně podle mluvčí skupiny ČEZ Barbory Půlpánové nehrozí. „Odstavované bloky Dukovan budou nahrazeny najetím našich dalších zdrojů,“ uvedla Půlpánová. V minulém týdnu způsobilo potíže i to, že současně se vyskytla závada v tepelné elektrárně ve Chvaleticích.