Neonacisté z Wotan Jugend od soudu odešli s tříletým vězením a podmínkami

Tříletým vězením a čtyřmi podmínkami potrestal soud nepravomocně pětici členů české buňky neonacistické skupiny Wotan Jugend. Podle rozsudku podporovali založením české pobočky této ruské organizace hnutí směřující k potlačení práv a svobod. Obvinění odmítli, že by propagovali extremismus, prodávali prý jen samolepky se symbolikou hnutí. Rozsudek není pravomocný, obvinění si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají k Městskému soudu v Praze.

Soud uznal všech pět obžalovaných vinnými z propagace neonacismu. Usvědčily je prý jejich vlastní výpovědi, odposlechy a také věci s tematikou neonacismu a hitlerovského Německa zabavené při domovních prohlídkách.

Dvaadvacetiletý Rus Sergej Busygin, který má trvalé bydliště v Česku, od soudu odešel s tříletou podmínkou. Čtyřiadvacetiletý Vojtěch Hájek a o rok mladší Lukáš Kolumpek dostali dvouletou podmínku a devatenáctiletému Marcelu Palackému soud udělil podmíněný trest 18 měsíců.

Pátého obžalovaného, jednadvacetiletého Daniela Houdka, přivedla eskorta z vězení, kde si odpykává trest za násilí s rasovým motivem. Nyní dostal vzhledem k předchozí trestné činnosti tříletý trest vězení.

Wotan Jugend
Zdroj: ČT24

Menšiny podle Busygina patří do koncentračních táborů

Myšlenky Wotan Jugend dostal do Česka podle soudu Rus Sergej Busygin. Organizace má kořeny právě v Rusku a přímo se hlásí k nacionálnímu socialismu hitlerovské třetí říše. V Česku aktivně vystupovala proti přistěhovalcům, Židům nebo gayům a lesbám. „To jsou lidé, kteří by podle mého názoru asi měli být klidně zavření do koncentračních táborů," nechal se před třemi lety slyšet Busygin.

Busygin podle obžaloby přivezl do Česka kromě myšlenek hnutí jeho vlajku a hudbu spojenou s Wotan Jugend. Zařídil také výrobu a prodej samolepek. Hnutí prý Busygin propagoval také na prvomájovém setkání Dělnické strany sociální spravedlnosti v roce 2013 v Přerově. Kriminalisté skupinu rozbili loni v květnu po několikaměsíčním prověřování.

Wotan Jugend
Zdroj: ČT24/internet

Neonacistickou organizaci Wotan Jugend vytvořili členové kapely Moloth v roce 2008 v Rusku. Hnutí bylo založeno na myšlence ideologické, propagandistické a finanční podpory vězňů odsouzených za spáchání trestné činnosti s rasistickým, etnickým, národnostním a jiným podobně nenávistným motivem.

Wotan Jugend získává finance na podporu a propagaci zejména prodejem oblečení, samolepek, CD a dalších předmětů s motivem hnutí, případně kapely Moloth. Dále pak pořádáním koncertů, finanční sbírky nebo sportovních akcí pod záštitou hnutí.

Vydáno pod