Dvě hodiny a omezená témata. Michaláková se setkala s mladším synem

Události: Případ rodiny Michalákových (zdroj: ČT24)

V Norsku se po pěti měsících uskutečnilo další setkání české matky Evy Michalákové s mladším ze svých synů, které jí v roce 2011 tamní úřady odebraly kvůli podezření ze zneužívání. Matka se svým synem mohla strávit dvě hodiny, jejich setkání navíc přihlíželo několik dalších lidí. Ještě v září by v Norsku mělo proběhnout i první soudní řízení o dalším osudu českých dětí.

Norský sociální úřad vyměřil Evě Michalákové přesně dvě hodiny, které může strávit se svým mladším synem. Setkání navíc přihlíželi pěstouni dítěte, pracovník Barnevernetu a tlumočník. „Nesmíte se k dítěti téměř ani přiblížit, máte omezená témata, kdy se nesmíte bavit o minulosti,“ popisuje schůzku matka odebraných chlapců.

Setkání bylo poslední před jednáním u norské krajské komise pro sociálněprávní ochranu dětí, která bude rozhodovat o budoucnosti rodiny. Eva Michaláková požaduje, aby své syny získala zpět do péče. Norský úřad ji chce naopak zbavit rodičovských práv. A řešit se bude také návrh na adopci mladšího syna.

Norské úřady dosud nevyhověly žádosti české vlády, aby byl umožněn chlapcům styk s prarodiči a aby se děti učily česky. Případem se budou znovu zabývat poslanci. Podle poslankyně TOP 09 Jitky Chalánkové je rozpracováno několik interpelací na ministryni práce a sociálních věcí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Norský sociální úřad nechce dlouhodobě případ komentovat. V minulosti se k němu jen obecně vyjadřovala norská velvyslankyně v Česku Siri Ellen Sletnerová. „Musíme věřit tomu, že obě strany chápou závažnost tohoto případu a že vzájemnou spolupráci vnímají jako nutnou,“ uvedla Sletnerová letos v lednu.

Bratry Michalákovy odebrala norská sociální služba v roce 2011 kvůli podezření na jejich zneužívání. Oba rodiče vyšetřovala policie, případ odložila a obvinění nepadlo. Šance, že by Eva Michaláková v září u komise uspěla, ale i přesto nejsou podle právních zástupců ani matky samotné příliš velké.