Praha chce omezit volné pobíhání psů – chystá vyhlášku

Psi v Praze si už možná volně nezaběhají (zdroj: ČT24)

Zákaz volného pobíhání psů bude možná platit jednotně po celé Praze. Pokud hlavní město schválí vyhlášku, která tato pravidla nově nastaví, pak už od podzimu čeká všechny psy pohyb jen s vodítkem. Metropole se tak přidá k dalším velkým městům v Česku, která přísnější pravidla zavedla už dřív. Chce tak ochránit kolemjdoucí před možným napadením a omezit znečištění ulic. Jednotlivé radnice mají předat svá stanoviska do neděle.

„Se psy fungujeme bez vodítka. V jedné ruce si mohu vézt kočár, v druhé se věnuju případně psům, sběru exkrementů. Ve chvíli, kdy si pejsky musím připnout, chybí mi jedna ruka," vysvětluje majitelka dvou psů, obyvatelka Prahy 4 a zároveň matka osmiměsíční Zory Lucie Hlasivcová. Schválení vyhlášky, které by znamenalo, že se psi v Praze budou smět pohybovat pouze na vodítku, by jí prý přineslo velké komplikace. 

„Já si nedovedu představit, že jako matka malého dítěte, které je teď v kočárku nebo potom bude chodit, vlezu do výběhu pro psy, kde bude třeba patnáct nevybouřených psů, aby se můj pes vyběhal,“ říká.

To, že se jedná o změnu, která lidem není lhostejná, bylo vidět na veřejných debatách, které uspořádaly některé městské části. Dorazily tam desítky lidí. „Mě by zajímalo, co se stalo najednou tak strašného, že magistrát problematiku psů musí najednou řešit?“ ptá se obyvatel Prahy 7 David Binar.

Jiní obyvatelé stejné městské části ale poukazují na to, že se necítí bezpečně, když potkávají na procházce volně pobíhající psy. „Potkávám na ulici se svými vnoučaty mladou skupinku, kolem nich běhají rotvajleři a pitbulové na volno,“ vysvětluje jedna z obyvatelek.

Názory radnic na volný pohyb psů se liší

Všechny pražské radnice mají do této neděle magistrátu navrhnout místa, kde by psi mohli volně pobíhat a kam by nesměli vůbec. „Nastavili jsme nějaká pravidla pro výběr těch míst, která se ze současných 13 rozšířila na 51. Místa jsou v docházkové vzdálenosti několika minut z jakéhokoliv místa v Praze 4,“ vysvětluje radní pro bezpečnost Prahy 4 Zdeněk Pokorný (ANO).

Pes
Zdroj: Okla Michal/ČTK

„Praha 5 svým usnesením rady odmítla ten návrh vyhlášky jako celek. My si myslíme, že současná platná vyhláška  řeší problematiku pejsků dostatečně,“ konstatuje místostarosta Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD). Podle radního městské části Prahy 6 Jaromíra Vaculíka (TOP 09) není dobré se snažit o jednu vyhlášku. „Jednotlivé městské části nemají stejné podmínky. Jiné množství zeleně, která je přístupná pro psy,“ vysvětluje.

Zákaz volného pobíhání psů se nyní v Praze vztahuje jen na vybrané veřejné parky. To by se ale podle magistrátu mělo už brzy změnit. Pokud Praha vyhlášku schválí, mohla by začít platit už od 15. listopadu.