Americký konvoj přijel do Česka, v pondělí zamíří dál

Českou hranici u Rozvadova na Tachovsku před devátou hodinou překročila první část konvoje americké armády, který míří na cvičení do Maďarska. V první skupině bylo dvacet armádních vozidel. Poslední jednotky překročily hranici kolem patnácté hodiny. Všichni vojáci se postupně přemisťují do Vyškova, kde budou nocovat.

Celkem přes české území během neděle a pondělí projíždí 150 vozů s 550 lidmi. Pojedou v šesti kolonách v asi hodinových intervalech. Na americké vojáky na přechodu čekala ráno jen policejní hlídka a několik novinářů. V souvislosti s přesunem americké armády policie nemusela řešit žádné problémy, uvedl dopoledne Josef Bocan z policejního prezidia.

Příslušníci 2. jízdního pluku americké armády se s technikou z bavorského Vilsecku přesouvají na cvičení NATO Brave Warrior do Maďarska. Trasa přesunu z Rozvadova přes Plzeň, kolem Prahy na Brno, Vyškov a Lanžhot povede hlavně po dálnicích a rychlostních silnicích. I díky klidnému provozu se zatím kolona pohybovala po D5 bez problémů rychlostí okolo 80 kilometrů za hodinu. Doprovázejí ji policejní auta. Policisté při průjezdu kolony zastavují na chvíli provoz na vjezdech na dálnici, skupina vojenských vozidel pak projede místem během asi dvou minut.

Trasa průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24

Bez setkání s lidmi, přesto se veřejnost přišla podívat

Zatímco před necelým půlrokem si vojáci našli čas i na setkání s veřejností, tentokrát se jede v ostrém tempu. Přesto se mnozí přišli na konvoj podívat. Na mostech směrem na Plzeň stály skupinky lidí, kteří si konvoj fotografovali a natáčeli. Americký konvoj cestou natankoval u dálniční policie v Ostrově u Stříbra, kde na ně čekala asi padesátka příznivců, někteří i v amerických uniformách.

Kvůli načerpání paliva budou mít ještě zastávku mezi Prahou a Brnem. „Tankování bude na D1 na našem středisku údržby dálnic v Bernarticích a nebudeme tankovat americkému konvoji naši naftu, ale postavili si u nás vlastní čerpací stanici,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. Českem totiž již ve středu a ve čtvrtek projel předsunutý, zhruba třicetičlenný tým, který cestu pro hlavní část konvoje připravil.

První část konvoje americké armády, který míří na cvičení do Maďarska
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Den stráví ve Vyškově před další cestou

Do Vyškova, který je hlavním cílem přesunu prvního dne, by poslední proud vojenských vozidel měl podle předběžného plánu přijet v deset hodin večer. Na další cestu američtí vojáci vyrazí až druhý den v podvečer ve směru na hraniční přechod se Slovenskem Lanžhot.

V přesunu americkým vojákům pomáhá kromě Ředitelství silnic a dálnic také česká armáda a vojenská policie. Tuzemští vojáci pak svým zahraničním kolegům na cestu připravili kontejnery s pitnou vodou, plochu k parkování armádních vozidel nebo ubytování v kasárnách ve Vyškově. Kvůli případným komplikacím bude ale v pohotovosti i vrtulník a vyprošťovací vozidla.