Stát vrátí vyšebrodským cisterciákům šumavské lesy

Více než čtyři tisíce hektarů šumavských lesů by měl stát do konce roku vrátit vyšebrodským cisterciákům v rámci církevních restitucí. Jde o vůbec první takový případ u nás. Pozemky teď patří státnímu podniku Lesy České republiky. Ten chce ale rozhodnutí pozemkového fondu nechat prošetřit soudním znalcem.

Lesy ČR netvrdí, že nárok neuznávají, chtějí mít ale absolutní jistotu, že majetek vydávají v souladu se zákonem. Oslovený znalec je bývalý soudce Nejvyššího soudu, který je respektovaným odborníkem na restituce. Jeho jméno ale státní podnik nezveřejnil.

„Bývalý soudce slíbil, že do konce září veškeré dokumenty prozkoumá a Lesům ČR potom doporučí, jak mají postupovat,“ doplnil redaktor ČT Aleš Hazuka. Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda jsou lesníci připraveni na dvě varianty - vedle navrácení lesů i na případný soudní spor.

Lesy ČR přichází na jihu Čech v souvislosti s církevními restitucemi o 16 tisíc hektarů porostu. Čtvrtina má jít právě cisterciákům. Podle pozemkového úřadu se řádu podařilo rozptýlit podezření, že stát majetek konfiskoval v souladu s Benešovými dekrety. Cisterciáci by zisky z historického majetku rádi použili na obnovu kláštera, jehož areál je zčásti zdevastovaný.

Cisterciáci už získali i Vyšebrodský cyklus

Řád už v rámci restitucí získal i devět deskových maleb od Mistra vyšebrodského oltáře z poloviny 14. století. Památka nevyčíslitelné hodnoty ale dál zůstává v Národní galerii. Řád se s ní dohodl na dlouhodobé zápůjčce na 15 let s předpokladem dalšího prodloužení.

Vyšebrodský cyklus
Zdroj: ČT24

Obrazy jsou pro galerii stejně cenné jako třeba Mona Lisa pro pařížský Louvre. Jsou považovány za jedno z nejvýznamnějších děl evropského malířství vrcholného středověku.