Česko čeká teplý víkend, o babí léto ale nejde, upozorňuje meteorolog

Česko čeká prosluněný konec týdne; v neděli mohou teploty vystoupat na pětadvacet stupňů, v Polabí dokonce k sedmadvacítce. Podle meteorologa ČT Pavla Karase se ovšem nejedná o babí léto – je na něj brzy, pěkné počasí navíc potrvá jen krátce. Hned po víkendu se totiž ochladí.

Konec pracovního týdne má přinést teploty mezi 16 a 20 stupni, obloha bude oblačná až zatažená, a to zejména na Moravě a ve Slezsku. Při dešti a přeháňkách naprší až šest litrů vody na metr čtvereční. V sobotu se ale začne vyčasovat a růst budou i rtutě teploměrů.

Počasí
Zdroj: ČT24

První víkendový den se mají pohybovat kolem dvacítky, v Čechách mohou vystoupat až na 24 stupňů. Na severovýchodě republiky se ještě mohou objevit přeháňky. Jasnou oblohu a vysoké teploty mezi jednadvaceti a pětadvaceti stupni chystá neděle; v Polabí může být ještě o dva stupně tepleji.

Počasí
Zdroj: ČT24

Konec týdne tak nabídne zřejmě poslední možnost koupání. Teplota vody v přehradách totiž už nyní klesla pod dvacet stupňů – Slapy i Máchovo jezero hlásí devatenáct, jihomoravské Nové mlýny jsou ještě o stupeň chladnější – a v dalších dnech bude dál klesat. V pondělí od západu přijde studená fronta, přeháňky, bouřky a ochlazení. V úterý bude jen kolem 17 stupňů.

Toto léto není babí

Meteorologové v této souvislosti podotýkají, že víkendové letní teploty ještě nepředstavují babí léto. To obvykle nastává kolem 20. září a trvá do začátku října delším suchým, teplým a málo větrným počasím bez deště. Způsobuje ho tlaková výše nad východní Evropou nebo nad Balkánem – a zatímco rána jsou chladná a v krajině leží mlha, v průběhu dne slunce mlhy roztrhá a teploty se mohou vyšplhat na pětadvacet stupňů.

„To, že v neděli mohu být tepoty nad sedmadvaceti stupni a navíc jen na některých místech území, ještě neznamená, že babí léto nastalo,“ uvádí meteorolog České televize Pavel Karas. „Počasí by muselo být takové nejměnné aspoň pět, šest dní, abychom mohli říct, že babí léto zažíváme. Takto se jedná o krátkodobé oteplení.“

Hned v pondělí má totiž od západu přibývat oblačnost, na většině území bude pršet a přidají se i bouřky. Pro babí léto je ale klíčové právě neměnné počasí a délka jejího trvání. V některých letech může sice být babí léto nevýrazné, Karas ale uvádí příklad roku 1959, kdy trvalo dlouhých sedm týdnů.