Změnami cen a úhrad léků může stát ušetřit téměř dvě miliardy

Úspory ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Změnami cen a úhrad léků by mohl systém veřejného zdravotního pojištění ušetřit asi 1,8 miliardy korun ročně. Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňka Blahuty se trh zpravidla nové situaci přizpůsobí a pacienti na úspory státu nedoplácejí.

Lékový ústav musí ze zákona prověřovat nastavení maximálních cen a úhrad léků. Jeho součástí je přehodnocování zaměnitelnosti léčiv nebo podmínek úhrady v souladu s aktuální klinickou praxí. Od ledna do konce srpna 2015 bylo zahájeno přes sto padesát takových prověrek. Podle těch, které už byly dokončeny, by stát mohl uspořit bezmála dvě miliardy korun ročně.

„V silném konkurenčním prostředí se všechny články řetězce nějakým způsobem přizpůsobí. Mívá to za následek, že pacienti buď doplácejí stejně, nebo je případně nárůst doplatků výrazně kompenzován,“ uvedl Blahuta a zdůraznil, že úspory tedy automaticky neznamenají, že by pacienti dopláceli více. S tím souhlasí i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Doplatky u nás příliš nevzrůstají a ušetřené peníze se mohou použít k úhradě nových technologií,“ uvedl.

Uspořené prostředky zůstanou podle Blahuty v systému a použijí se pro zvýšení počtu pacientů, kteří mohou být léčeni, nebo úhradu léčby velmi vzácných či závažných onemocnění.

Změny čekají i na transplantace

Dalším tématem, kterému se resort zdravotnictví věnuje, jsou transplantace. Nemocnicím zajišťujícím orgány od zemřelých dárců chce nově hradit náklady, které s tím souvisí. V novele vyhlášky bude pro tyto účely vytvořen nový výkon s úhradou deset tisíc korun za každého pacienta, který je příjemcem orgánu.

Podle ředitele Koordinačního střediska transplantací Miloše Adamce není přístup zdravotnických zařízení jednotný. „V Česku je asi sto dárcovských nemocnic. Zhruba dvě třetiny už v historii poskytly nějakého dárce, jsou ale také nemocnice, které ho neposkytly nikdy,“ uvedl Adamec.

Finanční otázka přitom není jediným aspektem, který hraje roli ve vstřícnosti nemocnic. „Je to také otázka například vzdělanosti personálu. Zatím jsme přišli s tímto prvním krokem a ostatní budou následovat," doplnil Adamec.

Novela vstoupí v platnost v lednu 2016.

Vydáno pod