Předvoj amerického konvoje vjel do Česka

U Rozvadova na Tachovsku vjel do ČR americký vojenský konvoj, který míří z bavorské základny ve Vilsecku na cvičení do Maďarska. Předvoj hlavního konvoje, který republikou projede 13. a 14. září, má nyní za úkol trasu do Maďarska vyzkoušet. Z hranic pokračuje kolona po dálnici D5 přes Prahu a Brno, na nocleh by měl konvoj dorazit do armádního areálu ve Vyškově.

  • Za první pololetí letošního roku se přes území ČR uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přes republiku v 18 silničních proudech a 87 samostatných přesunech přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Cestou se američtí vojáci zastavili v ruzyňských kasárnách v Praze. První skupina vojáků se již setkala s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

„Nyní máme v Česku kolem 30 vozidel a něco přes 100 vojáků,“ řekl velitel jednotky Jonathan L. Due. Pochvaloval si spolupráci s českou armádou i přijetí veřejností. 

Vojáci politikům, kteří v Praze jednali o migraci nebo o dalším postupu NATO ve změněném bezpečnostním prostředí Evropy, ukázali svou techniku a popsali její schopnosti. Stoltenberg nastoupil i do jednoho z obrněnců. Generální tajemník NATO se vojáků zeptal mimo jiné na cestu po českých silnicích. Setkání zakončili společnou fotografií.

Do Prahy se menší část konvoje dostala v poledne, druhá část dorazila kolem 17:00. Do Vyškova, kde Američané přenocují, by měl konvoj přijet po 22:00.

NATO může v první řadě vyčlenit své prostředky k obraně hranic Schengenu. Může ale poskytovat podporu i v humanitární oblasti, při stavbě uprchlických táborů a podobně.
Jiří Šedivý
Bývalý náčelník generálního štábu

Američtí vojáci během týdne projedou Českem třikrát. Po předsunuté jízdě se část vojáků vrátí v pátek a sobotu přes Česko zpět do Německa. V neděli pak na cestu vyrazí hlavní část amerických sil. Mělo by je tvořit do 550 vojáků a asi 150 vozidel, včetně obrněnců Stryker. Po českých dálnicích a rychlostních silnicích pojedou rozděleni do více kolon, aby neblokovali dopravu. Američané se v Maďarsku zúčastní cvičení NATO Brave Warrior 2015.

Trasa průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24