Češi nejsou k uprchlíkům lhostejní, organizují sbírky a nabízejí pomoc

V Česku se objevuje stále více lidí, kteří chtějí pomáhat uprchlíkům. Nabízejí ubytování, zaměstnání, podporu rodinám s dětmi nebo dobrovolnickou práci. Lidé se obracejí hlavně na nevládní organizace. Postupně vznikají i weby, kde je možné informace o pomoci získat. Jde například o rozcestník pomocuprchlikum.cz. Zájemci zde najdou odkazy na jednotlivé sbírky i na humanitární pomoc v Sýrii, Iráku či na Ukrajině.

Odezvu vyvolaly hlavně záběry zadržených dětí a jejich rodičů. Dárci proto nabízejí dětské výživy či hračky, chtějí celým rodinám poskytnout i střechu nad hlavou. „Lidé začali vnímat to, že jsou to osoby v nouzi. Vidí to zoufalství,“ uvedla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Nejvíc chybí pleny a oblečení pro kojence

V Praze a v dalších městech se konají sbírky oblečení, hygienických potřeb a dalších věcí. V Praze je mohou zájemci odevzdat v Jeseniově ulici v centru Klinika. V Brně v kině Scala. Zájem je hlavně o dětské pleny, hygienické potřeby, oblečení pro kojence nebo trvanlivé potraviny. Informace o sbírkách v dalších českých městech a o věcech, které jsou aktuálně potřeba, najdete na webu www.pomocuprchlikum.cz.

Pomoc organizují nejen neziskovky, ale i lidé samotní. Vladan Kopecký z Ostravy například oslovil přes sociální síť své známé a založil sbírku. První dny oblečení nosili lidé k němu domů, místa ale bylo málo, a tak se domluvil s charitou Adra. Vybírá oblečení hlavně pro muže, kteří jsou v uprchlickém zařízení v nedalekých Vyšních Lhotách. „Když člověk vidí, čím si ti lidé prošli, tak jsem si říkal, že bych chtěl pomoct víc, než jen sdílením příspěvků přes sociální sítě,“ řekl České televizi.

Sbírka darů na pomoc uprchlíkům
Zdroj: ČT24

Sbírku uspořádala i brněnská kavárna Tři ocásci. Podle jejího provozního nosili pomoc úplně všichni bez rozdílu věku. Získat dary tedy problém není, horší je to ale s distribucí. Vázne hlavně spolupráce směrem do Maďarska, kde charita příliš velkou podporu u veřejnosti nemá. Někteří dobrovolníci se proto rozhodli, že tam přijatou pomoc odvezou sami.

Děti darují i svoje oblíbené hračky

Oblečení, potraviny, hračky i pastelky ze sbírky Diecézní charity v Brně už tak zamířily k potřebným. „Naložili jsme celý náklaďák materiální pomoci. Hlavně hygienické potřeby, spacáky a deky, které byly určeny pro běžence na nádraží Keleti, kde jsou nejvíc potřeba,“ popsala Veronika Imrichová, která se z Maďarska už vrátila. Její kolegové zamířili s další pomocí ještě dál, až na srbsko-maďarskou hranici.

Zbylé věci, které lidé darovali do sbírky, charita odvezla do pobytového zařízení v Zastávce u Brna. „V pytlích máme nabalené oblečení, hlavně věci na zimu. Další oblečení už od dárců bohužel nepřijímáme, už ho máme dostatek. Stále bychom ale potřebovali třeba dětské pleny, hygienické potřeby, oblečení pro kojence nebo trvanlivé potraviny,“ upřesnil ředitel brněnské charity Oldřich Haičman.

Podle něj chodily do sbírky přispívat celé rodiny. „Je to až dojemné. Děti třeba dávají svou oblíbenou hračku, s tím, že ji chtějí poslat jiným dětem. Všechny věci mají své příběhy, které se budou psát dál v uprchlických rodinách,“ dodal.

Pomoc už nabízejí i firmy

Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům i přímo na nádražích. Syřanům, kteří jedou dál do Německa, například rozdávali ve vlaku pitnou vodu a sušenky. „Všichni nám nabízeli vodu, jídlo. Lidé byli milí a jsme za to velmi vděční,“ děkoval uprchlík ze Sýrie Amir. 

S pomocí nepřicházejí jen jednotlivci, ale i podnikatelé. Potravinářská firma Hamé v pondělí oznámila, že asi deseti syrským rodinám nabízí nejen bydlení, ale i práci. Ministerstvo vnitra zatím eviduje zhruba 50 nabídek, které se týkají zejména bydlení, zaměstnání, tlumočení či materiální pomoci pro uprchlíky. Katolická církev zase nabízí uprchlickým rodinám své farnosti. 

Počet uprchlíků, kteří cestují do Německa vlakem přes Českou republiku, se v posledních dnech výrazně snížil. Do spojů ve Vídni nebo v Budapešti většinou nastoupí už jen jednotlivci, kteří často netuší, kudy přesně vlak pojede. V noci na úterý jich policisté v Břeclavi zadrželi jen pět.

Uprchlíci už se Česku vyhýbají (zdroj: ČT24)