Najít práci lidem s postižením pomůžou i letos Srdcerváči

Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) startuje 3. ročník kampaně Srdcerváči. Kampaň zahájí 9. září tříhodinový koncert na Hlavním nádraží v Praze. Výtěžek z akce pomůže k vytvoření nových pracovních míst pro handicapované. Lidé mohou přispět koupí dárkových předmětů na stránkách projektu.

"Loni jsme v rámci grantového řízení rozdali téměř půl milionu korun a další činností podpořili vznik více něž 450 pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením," uvedla k projektu Lenka Kohoutová, předsedkyně správní rady NFOZP.

Letošní ročník je věnovaný ženám

Letos se tvářemi projektu stala pětice žen se zdravotním postižením, které na pracovním trhu řeší svůj handicap. Podle ředitelky NFOZP Hany Potměšilové totiž ženy patří do skupiny, kterou úřady označují jako sociálně znevýhodněnou. "V týmu tak jsou například matka samoživitelka, studentka končící školu či dlouhodobě nezaměstnaná třicátnice," dodala Potměšilová.

Kampaň odstartuje koncert na pražském hlavním nádraží. Ten se uskuteční ve spolupráci s projektem Piana na ulici. U piana se vystřídá šest špičkových českých klavíristů.

  • Program zahájení projektu Srdcerváči (9. září 2015 od 16:00 do 19:00 hodin, vestibul Hlavního nádraží v Praze):

16:10 – 16:30 – Václav Tobrman
16:35 – 16:55 – Petr Wajsar
17:00 – 17:20 – Honza Jareš
17:25 – 17:55 – Olga Königová (ILLE)
18:00 – 18:20 – Michal Šupák
18:25 – 18:45 – Marek Ztracený

  • Podle tiskové mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové tvořili v červenci lidé s handicapem asi 13 procent nezaměstnaných. „Osoby se zdravotním postižením patří mezi skupiny uchazečů ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto v jejich případě poskytuje Úřad práce ČR příspěvky na podporu jejich pracovního uplatnění,“ dodala. V rámci chráněných pracovních míst prý úřad práce finančně podpořil ke konci července asi 1700 zdravotně postižených.