Nezdravé jídlo ze škol nezmizelo. Zákon neříká, které to je

Z pultů školních bufetů a přihrádek automatů má zmizet nezdravé jídlo. Nařizuje to novela školského zákona. Už ale neříká, co přesně mezi nezdravé potraviny patří. V řadě škol proto děti i letos koupí brambůrky, čokoládové tyčinky nebo sladké limonády. Jinde ale naopak k úpravě sortimentu přistoupily školy i bez vyhlášky. Jde o výchovný prvek, říkají jejich ředitelé.

Ve škole se nesmí prodávat potraviny, které jsou v rozporu s požadavky na zdravou výživu dětí, žáků a studentů. Věta v novele školského zákona, která měla ze školních automatů vymýtit příliš sladké a tučné pochoutky, nakonec ale očekávanou změnu nepřinesla.

Zákon totiž přesně neříká, co je a co není zdravé. Upřesnit to měla vyhláška ministerstev zdravotnictví a školství. Ta ale stále není hotova a svačinová renesance se ve školních lavicích zatím nekoná. „V současné době je prováděcí předpis ve fázi finalizace,“ ujistila mluvčí ministerstva školství Klára Bílá. Přesné datum, kdy bude předpis hotov, ale neuvedla.

Některé školy se už zařídily podle sebe, a to dávno předtím, než problém začali řešit zákonodárci. „Zhruba před osmi lety chtěly děti ve škole automaty, tak jsme se se školním parlamentem domluvili, že ty věci budou zdravé. Máme tu jen automaty na pití, a to navíc bez kolových nápojů,“ popsala ředitelka brněnské ZŠ J. A. Komenského Danuše Filipinská. Ve školním bufetu jsou pro děti k mání jen celozrnné tyčinky a mléčné výrobky.

Studio ČT24 o nezdravém jídle ve školách (zdroj: ČT24)

To v brněnské základní škole Sirotkova zatím mají i některé „nezdravé“ věci. „Máme tu tři automaty. Jeden na mléko, jeden se zdravými potravinami a potom máme třetí, řekněme méně zdravý. Ani v něm se ale neprodávají kolové nápoje nebo brambůrky,“ popsal tamní ředitel Dan Jedlička.

Podle něj bývá o přestávce větší fronta právě u „nezdravého" automatu. Což potvrdili i sami žáci. „Kdyby zmizely tyhle věci z automatu, problém to nebude, ale už to nebude tak dobré,“ svěřil se Adam, který si přišel ke svačině koupit bagetu. „Mně ty zdravé věci moc nechutnají,“ dodal jeho spolužák Mirek.

Děti si nezdravé stejně seženou

Co děti ve škole jedí se přitom neodráží jen na tom, jestli budou, či nebudou trpět obezitou. „Poslední výzkumy ukazují, že děti, které se ve škole stravují zdravě, mají lepší studijní výsledky a lépe se soustředí. Pokud totiž dítě sní sladkou tyčinku, okamžitě mu stoupne hladina krevního cukru a dítě se pak nedokáže soustředit, sedět v klidu v lavici, má potřebu se hýbat,“ popsala výživová poradkyně Monika Teichmanová.

Podle ní by měly za školních automatů a bufetů zmizet sladké nápoje, koly i brambůrky. Nahradit by je mohly celozrnné bagety, sušené ovoce, semínka nebo ořechy.

Ředitelé i výživoví poradci se ale shodují na tom, že i když nezdravé jídlo ze školních automatů zmizí, jde hlavně o výchovný prvek. „Děti si cestou do školy nebo z ní mohou cokoliv koupit v obchodě. Takže je to především o práci s dětmi, o výchově v rodinách,“ uzavřel Jedlička.