Ústavní soud se zastal šestileté dívky. Po nákaze v nemocnici je postižená

Ústavní soudci dali šanci na odškodné šestileté dívce a její rodině. Dítě se po narození ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nakazilo infekcí. To mělo na vývoj dívky velmi vážné následky, její mozek je postižen v pásmu těžké retardace. Rodina u soudů žádala náhradu škody přes 7,5 milionu korun, jejich nárok ale nižší soudy zamítly.

V roce 2009 přišla v královéhradecké nemocnici na svět dvojčata, která kvůli nízké porodní váze skončila v inkubátoru. Tehdy novorozená Mia ale po několika dnech onemocněla takzvanou nemocniční infekcí. Onemocnění se na vývoji děvčete silně podepsalo a poškodilo jí mozek.

Rodina se u soudů domáhala satisfakce. Podle rodičů totiž v nemocnici připustili, že personál nemusel při ošetřování dítěte v inkubátoru dodržet všechny hygienické zásady. Rodina proto jménem dívky žádala po nemocnici náhradu škody ve výši 7,5 milionu korun. Obecné soudy ale jejich nárok zamítly.

Dnes šestileté dívky se nyní zastal Ústavní soud. Ten dospěl k názoru, že se předchozí soudy náležitě nevypořádaly s důkazy. Předchozí rozsudky zrušil s tím, že bylo porušeno právo na spravedlivý proces.

Ústavní soudce Ludvík David o případu postižené dívky (zdroj: ČT24)

V minulosti v jiném sporu rodina dostala přiznanou částku 3 miliony korun jako odškodnění za zásah do soukromého a rodinného života. O peníze se rodina soudí hlavně proto, že dívka potřebuje intenzivní celodenní péči, která je velmi nákladná.