Horké léto obrátilo statistiku dopravních nehod, na silnicích zemřelo 150 lidí

Prázdninové nehody na českých silnicích nepřežilo 150 lidí. Podle statistiky je to o sedm procent víc než loni v létě. Zvýšil se také počet dopravních nehod, policisté jich v červenci a srpnu řešili přes 16 tisíc. Častým důvodem byla únava z vedra, nepozornost řidičů a přejetí do protisměru, řekl šéf dopravní policie Tomáš Lerch. „Nejčastější příčinou je nevěnování se řízení a slabá pozornost řidiče. Fenoménem se staly velké nehody s několika usmrcenými,“ dodal Lerch.

Policie o prázdninách řešila přes 16 tisíc nehod. Kromě 150 úmrtí zaznamenali přes pět set vážných zranění. Podle Lercha se také od loňska zvýšila škoda vzniklá při nehodách.

Policisté často přičítají příčinu nehod únavě lidí z vedra, ale také oslnění řidičů. „Byl velký počet teplých dnů a dlouhotrvající horka, která se negativně projevují na nehodovosti,“ upřesnil Lerch.

Na vině jsou nejen nepozorní řidiči, řadu nehod způsobili neukáznění chodci, kterých v důsledku dopravních nehod dvacet zemřelo. „Zejména v srpnu jsme zaznamenali spoustu dopravních nehod, kdy chodec se pohyboval v prostředku vozovky, ležel na vozovce, velmi často pod vlivem alkoholu,“ uvedl Lerch.

Za třetinou nehod stojí mladí řidiči

Největší podíl nesou na statistice nezkušení řidiči zhruba do čtyřiadvaceti let věku a pěti let praxe. Sami zaviní skoro třetinu nehod a mají nejvíc trestných bodů. Svůj podíl na tom mohou mít autoškoly a špatná kontrola znalostí; kvůli podvodům při závěrečných zkouškách a korupci policie do konce roku 2014 obvinila 35 zkušebních komisařů, 32 učitelů autoškol a více než 200 žadatelů o řidičské oprávnění.

Ministerstvo proto rozhodlo, že se závěrečné testy od začátku letošního roku přesunou na obecní úřady. Nyní šéf resortu Dan Ťok připustil, že taková praxe je v rozporu se zákonem; podle legislativy jsou možné i v autoškole.

„Naše stanovisko je takové, že umožníme zkoušky i v autoškolách a umožníme to všem autoškolám, které o to požádají,“ uvádí s tím, že korupci při získávání řidičského průkazu chce ministr i nadále řešit. Nový zákon o autoškolách počítá se vznikem jejich samosprávy. Kvalitu by si hlídaly samy mezi sebou.

Policie také provedla v létě pět celorepublikových kontrolních akcí. Byly zaměřené na dodržování předpisů, autobusovou a nákladní dopravu a na motorkáře, řekl novinářům náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Při kontrole 157 000 vozidel policisté zjistili 32 tisíc přestupků a trestných činů. Ve více než dvou tisících případech byli lidé opilí.

Pořádková policie se v letních měsících zaměřila také na hudební festivaly. Pod dohledem celkem 6000 policistů bylo 314 festivalů a podobných akcí. Podařilo se zjistit několik stovek trestných činů. Hrinko zmínil několik případů, které policisty překvapily. Na odjezdu z jedné akce zastavili Poláka, který nadýchal 2,73 promile. V červenci kontrolovali také taneční festival na Vyškovsku, kde bylo pod vlivem opiátů několik desítek řidičů.

Policie chystá na podzim v celé ČR kontroly alkoholu u mladých

Policie chystá na podzim celorepublikové kontrolní akce zaměřené na prevenci nalévání alkoholu mladistvým. Uskuteční se v celém Česku. Do konce roku chce policie závěry zveřejnit. „Výsledky se budete dovídat průběžně, na konci roku můžeme udělat shrnutí,“ uvedl ředitel pořádkové policie Martin Hrinko.