Stačí slovo a uprchlíky přijmeme, vzkazuje vládě katolická církev

Naše farnosti přijmou uprchlické rodiny, pokud o to požádá vláda nebo ministerstvo vnitra, zaznívá z katolické církve v České republice. Uvedl to mluvčí České biskupské konference František Jemelka v reakci na dnešní výzvu papeže Františka adresovanou evropským farnostem, náboženským sdružením a klášterům, aby se každý ujal aspoň jedné uprchlické rodiny.

Není to poprvé, kdy biskupové navrhují vládě pomoc. Stalo se tak už v červenci. „Nabízíme vládě, že vyzveme naše farnosti a sbory k tomu, aby po dohodě s místními samosprávami i za spolupráce s lokálními charitami a diakoniemi mezi sebe přijaly rodiny křesťanských migrantů. Jsme tak připraveni aktivně pomáhat v jejich integraci. Zároveň jsme otevřeni hledání dalších možných forem pomoci,“ stojí v tehdejším prohlášení biskupů a předsednictva Ekumenické rady církví.

Na nabídce se prý nic nezměnilo. Forma pomoci ale závisí na rozhodnutí ministerstva vnitra, v jehož gesci je i přijímání běženců v zemi. Pomoc uprchlíkům může mít podle katolické církve i jiné podoby než integrace do české společnosti. V Česku je přes 2400 farností.

Na aktuální potřeby uprchlíků už reaguje charita, kterou katolická církev zřizuje. Organizuje pro ně například sbírky ošacení, ze svého krizového fondu uvolní zhruba 270 tisíc korun, které podle webu charity půjdou na pomoc migrantům v Srbsku.

Papež pronesl výše zmíněnou výzvu evropským farnostem během modlitby na Svatopetrském náměstí a přeje si, aby se biskupové působící po Evropě zasadili o to, že v jejich diecézích výzva ohledně přijímání migrantů padne na úrodnou půdu.