Rodiny stále nemají na školní obědy, pomoc nabízí ministerstvo

Řada rodin v tuzemsku stále nemá peníze na zaplacení školních obědů svým dětem. Problém proto začalo řešit ministerstvo školství a také sociálních věcí. Momentálně totiž se zaplacením stravného pomáhají školám pouze neziskové organizace.

V loňském školním roce organizace Women for Women takto zaplatila z peněz dárců obědy dvěma tisícům dětí. Letos se podle ředitelky nadace Ivany Tykač číslo zvedne na tři až čtyři tisíce.

Podle ministryně školství jde o nouzové řešení. Proto Obědům pro děti udělila osobní záštitu a s organizací začala spolupracovat. Pomoci by mohly hlavně evropské peníze. Ministerstva školství a sociálních věcí momentálně společně usilují o dotaci pro 100 tisíc dětí.

Školní oběd stojí měsíčně zhruba 500 korun. Školy a města potvrzují, že rodičů, kteří nemají na zaplacení, přibývá. Pražský magistrát nebo Liberecký kraj proto například vyčlenily na školní obědy mimořádné peníze. 

Samoživitelka Iva Sedláková z Troubska o příspěvcích na obědy (zdroj: ČT24)

Přispívat dětem na obědy možná bude i Jihomoravský kraj. „Zadali jsme školskému odboru, aby udělal průzkum, kolika dětí by se pomoc týkala. Už máme vyčleněné dotační prostředky na tábory pro děti ze sociálně slabých rodin, takže předpokládám, že bychom tuto oblast financovali stejně,“ uvedl náměstek hejtmana Roman Celý (KDU-ČSL).

Projekt Obědy pro děti pomáhá dětem, kterým jejich rodiče nemohou zaplatit školní stravné. Kritéria pro výběr potřebných dětí jsou jasně stanovená a pomoc je poskytována formou obědů ve školních jídelnách přímo prostřednictvím základních škol. Projekt byl zahájen Ivanou Tykač v září 2013 po odvysílání reportáže v pořadu České televize 168 hodin o hladovějících dětech.

Události: Tisícům rodin se nedostává na obědy pro děti (zdroj: ČT24)