Zaorálek pomáhá českým firmám uzavřít obchody v Íránu

Lubomír Zaorálek zahájil v íránském Isfahánu podnikatelské fórum, kde zástupci českých firem hledají obchodní partnery na tamním osmdesátimilionovém trhu. Ten se zřejmě už v první polovině příštího roku otevře po zrušení mezinárodních hospodářských sankcí, které mají skončit díky červencové dohodě o omezení íránského jaderného programu. Zaorálek je vůbec první český ministr zahraničí, který se této akce kdy zúčastnil.

Írán nabízí veliké příležitosti. Mohlo by se zdát, že je nabízí všem, ale Česká republika je skutečně zemí, která díky tomu, co už tady v minulosti dokázala, je přece jen vnímána v něčem lépe. Oproti ostatním zemím máme velice dobrou značku.
Lubomír Zaorálek

Na podnikatelské fórum odjela česká delegace v zastoupení více než padesáti podniků. Ačkoliv mají česko-íránské obchodní vztahy dlouhou tradici, kromě sankcí je v poslední době narušilo i „tiché embargo“ ze strany Teheránu. To platilo v letech 2003 až 2007, a to kvůli Íránci kritizovanému perskému vysílání Rádia Svobodná Evropa z Prahy.

V roce 2010 Češi do Íránu vyváželi zboží za 1,8 miliardy korun, loni se vyvezlo jen za 564 milionů.

Šéf české diplomacie tvrdí, že má Česko díky tradici v Íránu oproti ostatním zemím výhodu. „Měli jsme vždycky dobré vztahy, naši lidé vám důvěřují,“ potvrdil jeho slova prezident Isfahánské komory průmyslu, hornictví a zemědělství Sejjed Abdolvaháb Sahlabadí.
Zaorálek ale také mírnil přehnaná očekávání, protože rozjezd konkrétních projektů prý není otázkou měsíců, ale let.

Lubomír Zaorálek si prohlédl mešitu v centru Isfahánu.
Zdroj: ČTK

Česko by s Íránem nejraději spolupracovalo  v oblasti těžebního průmyslu a geologických prací, environmentálních technologií, zavlažovacích systémů a čističek odpadních vod, v dopravní infrastruktuře a dalších odvětvích.

Jde o jednu z prvních podnikatelských misí z Evropy, odkud nyní na Střední východ míří řada politiků. V Teheránu už jednali například zástupci vlád Francie, Itálie či Německa.