BIS vydala výroční zprávu, varuje před ruskými a čínskými špiony

Účast Česka v mezinárodních vědeckotechnických projektech a přístup k penězům z grantů. Dvě témata, která podle Bezpečnostní informační služby (BIS) začala zajímat ruské špiony na území České republiky. Na aktivitu ruských tajných agentů upozorňuje BIS dlouhodobě, jejich množství na českém území neupřesnila, hovoří ale o „vysokém počtu“.

BIS dále varuje, že ruští špioni používají ke své činnosti české prostředníky. Ruská strana prý usiluje o konkurenční výhodu a o to, aby její aktivity financovaly Česko a Evropská unie. „Průmyslová špionáž je velmi rozšířená, není to nic nového,“ komentoval situaci místopředseda vlády pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Kromě vědeckotechnických projektů sledují špioni z východu také energetiku. „Rusko nepovažuje boj o českou jadernou energetiku za ztracený,“ píše BIS ve výroční zprávě. Zájem ruské moci prý trvá „v méně nápadných formách“. Tradičně se zajímá o jaderné elektrárny Temelín a Dukovany a dodávky jaderného paliva.

Temelín
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPH

Tajná služba také rozebírala údajnou ruskou propagandu v souvislosti s válečnou krizí na Ukrajině. „Ruská vlivová opatření a propaganda se držely zejména konceptu osvědčeného již ze sovětských časů: utajování či zakrývání vlastních akcí a zdůrazňování či démonizace reakcí západních zemí,“ uvedla BIS.

Vedle ruských špionů upozorňuje BIS i na aktivitu čínských špionů. Ti podle zpravodajců rozvíjejí svůj vliv a pronikají do státních struktur. Za pomoci některých českých občanů, včetně politiků a státních úředníků, sbírali zejména zprávy z politického prostředí.

BIS: V krajích a obcích se zneužívají veřejné peníze

Bezpečnostní informační služba (BIS) také zaznamenala loni v krajích a obcích rozsáhlé zneužívání veřejných peněz. Podle zpravodajců však zůstává kvůli zákonům většinou skryté a nepostižené. Situaci by podle kontrarozvědky zlepšila výraznější kontrola na lokální úrovni a větší pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu.

BIS varuje před ruskými a čínskými špiony (zdroj: ČT24)

„Dalšími rizikovými oblastmi jsou správa společností s majetkovou účastí obcí a krajů nebo přerozdělování veřejných prostředků. Ve všech těchto oblastech BIS zaznamenala rozsáhlé zneužívání veřejných financí,“ uvádí BIS ve své výroční zprávě. Kontrarozvědka zaznamenala také „pokusy o ovlivnění rozhodování úředníků na ministerstvu financí, kteří by mohli umožnit hladký průběh čerpání dotace z fondů EU“.

Lobbistické skupiny také měly mít zájem o vliv na Správu Národního parku Šumava v souvislosti s pozemkovými spekulacemi a rozšířením těžby dřeva. Dále BIS popisuje „staré známosti“ na ministerstvu školství, které vedly k ovlivňování státní správy. „Docházelo k předávání detailních informací o operačním programu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“,“ zveřejnila BIS. Snahy o ovlivňování zaznamenali zpravodajci také na ministerstvu zemědělství.

Národní park Šumava
Zdroj: ČT24

Asociace krajů  ČR a Svaz měst a obcí se závěry BIS nesouhlasí. Ve společném prohlášení poukázaly na to, že kraje kontroluje ministerstvo financí, města a obce pak krajské úřady či auditoři. Obecné tvrzení o rozsáhlém zneužívání veřejných prostředků pak podle výsledků těchto kontrol neodpovídá skutečnosti, uvedly asociace a svaz.

„Pokud BIS zaznamenala protiprávní aktivity týkající se hospodaření krajů, měst či obcí, předpokládáme, že své poznatky předala Policii ČR, která je prověřila,“ reagovaly instituce. Obě také chtějí BIS oficiálně požádat, aby v případech, ve kterých to bude možné a věc nešetřila policie, tajná služba identifikovala zmíněné zneužívání veřejných peněz.

Extremistická scéna je roztříštěná, chybí jí osobnosti

Dalším tématem, kterému se BIS ve své výroční zprávě věnuje, je pravicový a levicový extremismus. Radikálové nepředstavovali podle BIS minulý rok výraznější bezpečnostní riziko. Oběma stranám chybí podle zpravodajců „mobilizační témata“ a vůdčí osobnosti.

Pravicoví extremisté se loni zaměřili místo protiromských výpadů na protiislámská témata. „Malá část pravicové radikální scény se přetransformovala v subjekty, které se snaží na první pohled nebudit dojem, že jde o subjekty extremistické. Distancují se od národního socialismu, snaží se prezentovat vlastenectvím, protiislámskou rétorikou a aktivitami proti Evropské unii,“ uvádí BIS ve zprávě.

Demonstrace proti islámu
Zdroj: ČT24

Za největší riziko ze strany extrémní levice považuje BIS údajně chystané útoky Sítě revolučních buněk, například na policejní auta. „V roce 2014 bylo provedeno také několik útoků, ke kterým se přihlásily ekologické extremistické subjekty a jejichž cílem se staly norčí farmy,“ doplnili zpravodajci.

Hrozbu teroristických útoků v Česku BIS nezjistila

Tajná služba minulý rok také prověřovala několik cizinců, u kterých měla podezření, že odjeli bojovat do Sýrie za takzvaný Islámský stát (IS). Podle kontrarozvědky mohou váleční navrátilci v Evropě představovat bezpečnostní riziko.

S jakým výsledkem prověřování cizinců skončilo, BIS neupřesnila, uvádí však, že hrozbu terorismu nezjistila. Ohledně případného vlivu IS na bezpečnost v České republice BIS zvýšila spolupráci se zahraničními tajnými službami kvůli výměně poznatků. Zpravodajci také uvádí, že v české muslimské komunitě loni převládal názor odsuzující aktivity Islámského státu.

Vojenské zpravodajství ČR také uvedlo, že Česko není prioritním cílem zahraničních teroristických skupin a je považováno spíše za tranzitní zemi. Jisté riziko hrozí u ambasád USA a Izraele, celkově je však pravděpodobnost teroristického útoku nízká.

  • Bezpečnostní informační služba (BIS) je zpravodajská instituce, která působí uvnitř českého státu. Její službu řídí a kontroluje vláda. BIS shromažďuje a vyhodnocuje informace důležité pro bezpečnost, ochranu ústavního zřízení, demokratických principů a významných ekonomických zájmů České republiky. Má získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku.
Vydáno pod