Vlaky z Maďarska můžou mít v Česku výrazné zpoždění

Až do odvolání končí veškeré vlakové spoje z České republiky do Budapešti v maďarské pohraniční stanici Szob. Cestující musí mezi tímto nádražím a Budapeští využít maďarské vnitrostátní spoje. Vliv to ale má i na cestování  v Česku. Kdo chce jet vlakem, který směřuje z Maďarska přes Bratislavu do Prahy a dál do Berlína, měl by počítat s možností i výrazného zpoždění.

Mezinárodních vlaků mezi Českou republikou a Maďarskem je 7 párů denních spojů a jeden pár v noci. Jak uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, ve čtvrtek byla jejich zpoždění kvůli situaci na maďarských hranicích poměrně velká.

„Zatímco v první polovině týdne měly vlaky z Maďarska zpoždění maximálně do hodiny, ve čtvrtek to u některých vlaků byly až tří hodiny,“ uvedl Šťáhlavský. Příkladem je vlak Eurocity Hungaria, který jezdí na trase Berlín–Budapešť.

  • Vlak EC 170 Hungaria, který měl podle standardního jízdního řádu z budapešťského nádraží Keleti odjíždět v 9:25 ráno, měl v pátek krátce po poledni podle webových informací aktuální zpoždění 19 minut.  Do Prahy by podle jízdního řádu měl dorazit v 16:18, do Berlína v 21:15.

Z Prahy do Berlína musely České dráhy kvůli tříhodinového zpoždění Hungarie ve čtvrtek vypravit dokonce zvláštní náhradní soupravu. Vlak z Maďarska pak svou jízdu ukončil už v Praze. „Směrem do Německa bylo asi deset cestujících, pro které jsme museli zajistit náhradní dopravu pravidelným spojem – večerním spojem do Ústí nad Labem a náhradním autobusem dál do Německa,“ popsal Šťáhlavský.

Východní nádraží v Budapešti - Keleti
Zdroj: ČTK/AP/Augstein Frank

Podrobnější informace o cestování po maďarském území by podle mluvčího Českých drah měli cestující hledat přímo u domácího dopravce – společnosti MÁV.

Jak Šťáhlavský dále připomněl, pravidelné osobní vlaky z Budapešti do Szobu nejezdí z východního nádraží Keleti jako rychlíky, ale ze západního nádraží Nyugati. „Je tam podobná intervalová doprava jako v okolí Prahy, takže vlaky jezdí poměrně často,“ dodal. Cestujícím každopádně doporučuje, aby na cestu z Budapešti do Česka nebo naopak raději vyrazili s určitým předstihem. 

Problém třeba i při cestování z Brna do Pardubic, Kolína nebo Děčína

Jak mluvčí Českých drah dále upozornil, situace v Maďarsku může ovlivnit i cestování po České republice. Netýká se tedy zdaleka jen těch, kteří míří do Budapešti nebo se odtamtud vracejí.

„Cestující, kteří v České republice chtějí využít vlaky směřující z Maďarska a z Bratislavy do Prahy, by měli počítat, že tyto vlaky mohou být zpožděny. Doporučil bych jim sledovat informační systémy na našem webu, kde zveřejňujeme přibližnou výši zpoždění vlaků ze zahraničí – tak, aby se vyhnuli zbytečnému čekání,“ uzavřel Šťáhlavský. 

Studio 6: Mluvčí ČD o zpoždění vlaků z Maďarska (zdroj: ČT24)