S léčbou zraku u dětí je nutné začít včas, upozorní řada signálů

Až čtvrtina českých dětí podle očních lékařů špatně vidí. U malých dětí může rodiče na problémy upozornit řada signálů. Začít s léčbou co nejdříve je přitom zásadní. Některé vady zraku jako třeba tupozrakost je totiž možné úspěšně léčit jen v raném dětském věku.

Že dítě nemá zrak v pořádku, vedle šilhání napoví i změna barvy očí, rozdílně široké zorničky nebo neustálé těkání očí. Rodiče by si měli všímat i chování dítěte. „Třeba si vybírá jen hračky určité velikosti, hlavně větší barevné nebo si je bere jen z jedné strany. (… ) Je pak pravděpodobné, že na druhou stranu nevidí,“ říká vedoucí lékař Dětské oční ambulance FN Motol Jiří Malec. Starší děti si mohou stěžovat také na bolesti hlavy, očí nebo únavu.

Zlepšovat zrak u dětí školního věku je už obtížnější

Slabý zrak by měl ale odhalit především pediatr při pravidelných kontrolách a dítě poslat dál. Přesto se oční lékaři stále setkávají s případy, kdy rodiče přivedou žáka první třídy, který má potíže s viděním. „My zjistíme rozdíl třeba pěti dioptrií mezi očima, což je hodně závažná situace, protože v sedmi letech vylepšovat oko je dosti obtížné,“ uvedl Malec.

Důležité je oči trénovat. „Čím dřív se k tomu výcviku dostaneme, tím lépe,“ říká lékařka Dětského očního centra Praha Eva Jerhotová s tím, že zlepšení pomocí tréninku očí je možné maximálně do osmi let věku. Ideální je začít do pěti. Lékaři dětem často předepísují okluzor – náplast přes zdravější oko, která nutí to slabší k práci.

Události: Téměř každé čtvrté české dítě špatně vidí (zdroj: ČT24)