Svět rozčílilo české popisování uprchlíků. Policie toho nechá

Česká policie už nebude označovat uprchlíky nápisy fixou. V minulých dnech tuto praxi kritizovaly tuzemské i zahraniční organizace. Nově budou policisté vybaveni speciálními páskami na ruce, na kterých budou potřebné identifikační údaje o běžencích.

Česká cizinecká policie označovala migranty napsáním čísla na ruku při úterním zadržení 214 lidí v mezinárodních vlacích v Břeclavi. Podle ministerstva vnitra i policie nešlo o standardní postup a běženci tak byli označeni, protože šlo o mimořádnou situaci.

„Potřebovali jsme tu situaci vyřešit velice rychle,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že označování fixem nebylo myšleno špatně. Policisté podle něj pracovali v rychlosti a stresu a nechtěli, aby byli například rozděleni rodiče a jejich děti. „Nevidím na tom nic špatného,“ doplnil ministr.

Podle mluvčího policejního prezidia Jozefa Bocána byl postup označení zvolen především s ohledem na samotné migranty. „Zkušenosti s dříve aplikovanými postupy formou lístků s identifikačními údaji se v minulosti ukázaly jako neúčinné, jelikož často docházelo k jejich náhodné či záměrné ztrátě,“ uvedl Bocán a zároveň podotkl, že fixem se označují například i děti v porodnicích, aby nedošlo k jejich záměně.

„Je to známka naprosté neznalosti a neúcty k lidem a děje se tak v době, kdy si svět připomíná 70. výročí konce druhé světové války,“ reagoval tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus. Podle něj si lidé neuvědomují souvislosti. Psaní čísel na ruku kritizovaly i další židovské organizace.

Zahraniční média nešetřila kritikou

Za číslování uprchlíků zadržených v Břeclavi si čeští policisté vysloužili kritiku řady zahraničních novinářů. „Obrázky, na kterých čeští policejní úředníci píšou čísla na ruce imigrantů, jsou znepokojivou připomínkou jiné události a jiné éry,“ píše BBC a připomíná, že vězni v Osvětimi byly tetovaní čísly na předloktí.

„Opatření vyvolalo hněv, protože připomíná praxi nacistického Německa, tedy psaní čísel na vězně koncentračních táborů,“ píše ve své zprávě Daily Mail.

„Obrázky v českých médiích ukazují policisty, jak píšou registrační čísla na zápěstí a ruce imigrantů nesmazatelnými fixy. Sami uprchlíci přitom novinářům řekli, že cestují z Budapešti a bylo jim umožněno nastoupit do vlaku maďarskou policií,“ informoval The Independent.