Soudy mají stále problémy s průtahy, ve sporech o děti mohou být fatální

České soudy patří podle statistik Evropského soudu pro lidská práva k nejrychlejším v Evropě. Kancelář ombudsmanky Anny Šabatové přesto ročně řeší 250 stížností, kterých v průběhu let nijak neubylo. Víc než polovina z nich se týká průtahů. Podle zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka je problém i v tom, že si řada lidí nemůže dovolit služby advokátů.

Ochránce upozorňuje vládu na nepříznivý stav českého soudnictví od roku 2012. Za tři roky se situace příliš nezměnila. 250 stížností se sice podle Šabatové může v porovnání s tisíci soudních řízení zdát málo, „ale je třeba si uvědomit, že stížnosti k veřejnému ochránci práv představují vždy pouhý zlomek ilustrující obecný problém, s nímž se potýkají lidé v celé republice“.

Příliš dlouhé řízení přitom podle Šabatové může mít fatální následky například ve sporech o péči o děti. Ilustrovala to na případu, ve kterém soud o svěření do péče rozhodoval téměř tři roky. Dítě nakonec svěřil rodině, ve které do té doby žilo v předpěstounské péči. Odůvodnil to tím, že si na rodinu za dobu soudního řízení zvyklo.

Za průtahy stojí podle ochránce nejčastěji čtyři důvody – obstrukce účastníků řízení, nesprávná procesní strategie soudce (například zbytečné úkony), prodlevy způsobené zapůjčováním spisů mezi soudy a průtahy způsobené personálními problémy a přetížeností soudu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Obstrukcím se dá podle Křečka bránit například ukládáním pořádkové pokuty, k průtahům při zapůjčování spisů pak nemusí docházet, pokud by soud například pořídil kopie nezbytné části spisu. Problém ale vidí v tom, že si řada lidí nemůže dovolit služby advokátů.

„Chybí nám zákon o bezplatné právní pomoci, který by umožnil lidem větší přístup k justici, k dovolání se spravedlnosti. Nejde jen o sociální situaci lidí, ale i o to, že právo je stále složitější,“ řekl na tiskové konferenci.  

Na vyřízení stížnosti má soud měsíc

Pokud se někdo domnívá, že v soudním řízení dochází k průtahům, má podle kanceláře ombudsmanky dvě možnosti řešení: stížnost předsedovi soudu na průtahy nebo návrh na určení lhůty k provedení konkrétního procesního úkonu. Na vyřízení stížnosti na průtahy v řízení má soud měsíc od doručení.

„Je třeba mít ale především na paměti, že stížnost předsedovi soudu ani následně veřejné ochránkyni práv nevede k přezkoumání nezávislého rozhodování soudu,“ upozorňuje kancelář ombudsmanky.

Podrobnosti k tomu, jak se průtahům bránit, najdete na webu Veřejného ochránce práv.